Kes keda: vana hea Telia TV või uus Elisa Elamus (7)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telia ja Elisa pult
Telia ja Elisa pult Foto: Aivar Pau

Eesti kaabeltelevisiooni vaatajad on üsna võrdselt jagunenud kahe suure teenusepakkuja vahel – nii Telia TV kui ka Elisa Elamus (Starmani järeltulija) toovad kumbki telepildi umbes 200 000 kodusse ja kontorisse. Nädal aega mõlemat teenust vaheldumisi kasutanud ajakirjanik ja tema pere leidsid üles kummagi tugevad ja nõrgad küljed.

Hinna, kasutajaliidese ja lahenduse poolest on minu eelistus Elisa. Samas on väga sümpaatsed Telia pult ja väga lihtne menüü juhtimine. Olgu alustuseks öeldud, et nii Telia kui ka Elisa pakuvad koos teleteenusega kodust internetti ning ka nende hinnakirjad on suhteliselt sarnased. Võtame ette kummagi teenuse tehnilise poole ja kasutajasõbralikkuse.

Pult ja digiboks: kindel võitja Telia

Telia pulti kiruti mõni aeg tagasi kõvasti, kui firma sellelt numbrinupud ära võttis. Toonane otsus oli lihtsalt liiga palju ajast ees ja Telial tuli uuesti numbrinuppudega pulte pakkuma hakata. Kuid kasutajamugavus sõltub ikkagi puldi ja ekraanil toimuva seosest ning näiteks mina numbrinuppe kanalite ja funktsioonide vahel liikumiseks enam ei kasuta. Teleriekraanil kuvatav menüü on lihtsalt piisavalt lihtne ja lollikindel.

Starmani logo kandev Elisa pult on seevastu nuppudega üle külvatud ning annab pigem tunnistust teenuse liigsest keerukusest. Soovitan Elisale puldi nuppude arv julgelt kolmega jagada ja mõelda, kuidas TV-menüü allesjäänutega haakuma saada. Juba praegu on paljudel nuppudel üsna sarnane funktsioon ja päris paljud pole üldse kasutusel.

Nupurägastiku puudumise kõrval on Telial veel üks suur ja palju võimsam eelis: ma ei pea nende pulti boksi poole suunama, sest pulti ja digiboksi ei seo Telial mitte silmsidet eeldav infrapunakiir, vaid raadiolainepikkusel andmeedastus bluetooth. Seega saab kanaleid vahetada ja telekat välja lülitada igast asendist, ka kõrvaltoast. Jah, see töötab ja see on hea.

Mõlema puldi tugev külg on see, et teleri enda puldi võib ära panna, kuna boksi pult juhib ka televiisorit.

Telia ja Elisa digiboks.
Telia ja Elisa digiboks. Foto: Aivar Pau

Mis puutub digiboksi, siis on Telia Arris väiksem ja seda saab kergemini silma alt ära panna (selleks on boksi tagaküljel aas, et boks näiteks kapi taha seinale kinnitada). Elisa boks on märgatavalt kogukam, aga näitab see-eest kellaaega – asi seegi.

Kokkuvõttes 1:0 Teliale.

Kanalivalik: väga väike pluss Teliale

Lähtusin selle punkti hindamisel oma ajast, huvist ja võimalustest telerit vaadata.

Olgem ausad, meil kõigil on järjest vähem aega jälgida telekava ja vaadata saateid siis, kui programmi koostajad arvavad heaks neid meile näidata. Saate otsevaatamise ainus õigustus on see, kui sinuga koos on teleri ees sõbrad ja tuttavad, kellega saad muljeid jagada, võib-olla vaatab samal ajal sama saadet koguni terve Eesti (eks ole võimas teadmine, et OMi kullasõitu vaatavad kõik kaasmaalased) või maailmajagu (Eurovisioon).

Seega ei ole mul telerisse vaja palju kanaleid ja teab mis pakette – ma tahan, et mul oleksid vaid need kanalid, mille olen välja valinud ja mis mulle huvi pakuvad. Seega tuleks operaatoril teenuse põhipaketti kokku pannes lähtuda sellest, et selles oleks veidi igaühele, aga samas saaks iga klient kanaleid ühekaupa soodsalt juurde osta.

Mina andsin põhipaketi kanalivaliku eest punkti Teliale. Sel lihtsalt põhjusel, et seal olid olemas Eurospordid, Elisal polnud põhipaketis aga ühtegi spordikanalit. Elisa kliendina peaksin spordikanalid juurde ostma.

Ka põhipaketi kanalite hulk on Telial suurem (üle 30), Elisa eksitab põhipaketi kanalite arvuga, sest Eesti kanalid on topelt: nii HD-kvaliteedis kui ka vanas ja kehvas SDs (miks küll?!).

Kui hakata kanaleid põhipaketile juurde ostma, tuleb lõpptulemus enam-vähem sama, aga… On aga üks suur «aga» Elisa kasuks – see on hind. Kuid sellest veidi hiljem.

Saatekava: võidab Elisa

Ja nüüd peamise juurde: kuidas leida televiisorist midagi vaatamisväärset. Alustame kõige tavalisemast – saatekavast.

Elisa saatekava.
Elisa saatekava. Foto: Aivar Pau

Midagi pole teha, Elisa vana hea Starmani lahendus on kõige ülevaatlikum: ekraanil on korraga lihtsalt palju rohkem infot selle kohta, mis parasjagu eetrist leida võib, mille olen juba maha maganud ja saan vaadata salvetuselt ning mis peagi ekraanile tuleb.

Telia saatekava.
Telia saatekava. Foto: Aivar Pau

Telia TVs pean kerima ja kerima saate ja kanali haaval üles ja alla (räägin selles menüüst, mis avaneb klahvi «nool-paremale» alt, kuskil on vist ka kanalite vaade, aga see on kuhugi «OK» ja kerimiste taha ära peidetud).

Telia kasuks kõneleb see, et saate sisukirjeldus on menüüs liikudes kohe näha.

Kaalun pakkuja vahetamist

Ma ei tee saladust, et olen olnud aastaid Telia TV klient ja sellega rahul. Rahul on ka lapsed – eriti just lastenurga tõttu. Aga nüüd panin kõrvale jooksma Elisa. Ning reede hommikuks avastasin endalegi üllatuseks, et ei mina ega pere olnudki Telia digiboksi enam televiisori külge ühendanud.

Miks – paketid on ju üsna võrdsed? Saatekava mugavuse kõrval määravad just lisalahendused. Või kui täpsem olla, siis lisateenused, mille Elisa on pannud põhipaketti.

Elisa lastemaailm.
Elisa lastemaailm. Foto: Aivar Pau

Nagu juba öeldud, tahavad inimesed järjest enam vaadata telesaateid saatekavast, ajast ja kohast sõltumatult. Elisa on selle selgelt teadmiseks võtnud ja saadete ehk salvestiste järelvaatamine on toodud kasutajale tublisti lähemale – see on muudetud teenuse lahutamatuks põhiosaks, selmet olla juurde tellitav võimalus.

Ma tean saatekavas ringi liikudes, et saan mahamagatud saateid kiirelt algusest vaatama hakata. Mulle meeldib, et Elisa otsib telekavast välja saated, mis võivad mulle huvi pakkuda (olgu teema, režissööri vms pärast, millest teada olen andnud), ja lisab minu jaoks jaotusesse «minu maailm».

Lastele meeldis see, et Elisa lastemaailmas saab igal ajal vaadata lastefilme ja -sarju ning pole vajadust saatekavast otsimise ja õige aja meeldejätmisega jännata. Saan ka saateid endale igaveseks salvestada – teenus, mida Telia ei paku. Super.

Hinna, kasutajaliidese ja lahenduse poolest on minu eelistus Elisa. Samas on väga sümpaatsed Telia pult ja väga lihtne menüü juhtimine.

Sama kehtib kohasõltumatuse kohta. Telias pean minuTV eraldi juurde ostma (või saan selle pealekauba, kui ostan saadete salvestamise teenuse).

Elisa Elamus lubab põhipaketis osa kanaleid lisaks telerile vaadata interneti kaudu telefonist või arvutist.

Kokkuvõttes on mul tunne, et kasutajate vajaduste arvestamise poolest on Elisa Teliast veidi ette läinud. Telia, nüüd on sinu kord!

Raha, raha, raha…

Jah, kõik see on väga subjektiivne, sest tõesti – igaüks meist ootab teleteenusest ise asju.

Mind näiteks ei huvita, mida telepildi vahendaja mulle paketina pakkuda tahab. Eelistaksin, et põhipaketis oleksid kindlalt vaid Eesti kanalid, muud tahan ise valida. Lisaks leian, et kümme megabitti sekundis on praegu veel täiesti piisav internetiühenduse kiirus.

Telia lastenurk.
Telia lastenurk. Foto: Aivar Pau

Seega on minu hinnaarvestuse lähtepunkt võimalikult soodne põhipakett, minimaalne internetiteenus ja mõned noppekanalid.

Teliast saan ligi 30 (tegelikult 29,98) euro eest kuus kümnemegabitise internetiühenduse, 33 põhikanalit (nende hulgas kaks Eurosporti!), lastenurga (neli kanalit ja laste videolaenutus) ning kasutada seadmed (ruuter ja digiboks). Ma ei saa saateid salvestada ega kasutada minuTVd. Väga kalliks läheb Telia teenus siis, kui osta põhipaketile juurde kanaleid teemarühmade kaupa.

Elisast saaksin veidi vähema raha (27,95) eest M-paketi ehk 50 telekanalit, seitsmepäevase saadete järelvaatamise õiguse, kümnemegabitise interneti, lastemaailma (videolaenutus ja 12 telekanalit) ja seadmed. Veel 99 sendi eest saaksin juurde Eurosport 2. Kui vähendaksin põhipaketti, võidaksin mõne euro.

Mis puutub filmilaenutusse, siis selle hind erineb Telias ja Elisas ühe sendi võrra.

Kokkuvõttes on mul tunne, et hinna, kasutajaliidese ja lahenduse poolest on minu eelistus Elisa. Samas on väga sümpaatsed Telia pult ja väga lihtne menüü juhtimine.

Telia suurimaks puuduseks pean salvestusvõimaluse ja mobiilse vaatamise käsitlemist lisateenusena ning hinda. Elisa nõrgad kohad on aga ülepingutatud ja infrapunakiirega pult ning põhipaketi kesine kanalivalik.

Igal juhul on mul hea meel, et Eesti telerivaatajatel on kaks tugevat valikut. Lisanduvad ju veel Viasat, Levikom, STV.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles