Maailma suurim mobiiliturg läks üle pika aja langusesse

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt Shanghai pilvelõhkujate taustal. Kõrgeim parempoolne hoone on Shanghai tower.
Pilt Shanghai pilvelõhkujate taustal. Kõrgeim parempoolne hoone on Shanghai tower. Foto: Iliya Pitalev/Sputnik

Maailma suurim mobiiliturg Hiina läks esimest korda viimase kaheksa aasta jooksul langusesse. Turg kahanes möödunud aasta jooksul neli protsenti.

2010-2015. aastatel domineerisid globaalset mobiiliturgu täielikult omavahel konkureerivad Apple ja Samsung. Viimase kahe aasta jooksul on teinud tugeva tõusu aga erinevad Hiina bärndid, kes pakuvad odavamaid seadmeid, kirjutab BBC.

Kui jõukate suurlinnade nagu Peking ja Shanghai elanikud võisid endale lubada uusimaid Apple'i ja Samsungi seadmeid, siis maal elava inimese rahakotile käis see lihtsalt üle jõu. Enne 2016. aastat liikus Hiina maapiirkondades suhteliselt vähe nutitelefone.

Vaesemates maapiirkondades nägi aga ärivõimalust miljardär Duan Yong Ping, kes omab mobiiliettevõtteid Oppo ja Vivo. Mõlemad ettevõtted hakkasid maapiirkondades esindusi avama ja müüma suhteliselt odavaid nutitelefone. Maainimesed hakkasid massiliselt nutitelefonidele üle minema.

2016. aasta lõpuks ületasid Huawei müüginumbrid Samsungi omasid, muutes selle kõige kasumlikumaks Androidi seadmeid müüvaks brändiks maailmaks. Möödunud aasta lõpuks olid nad müüginumbritelt Apple'i järel napilt teisel kohal.

Seega miks langus? Uuringufirma Canlays hinnangul tunnevad paljud hiinlased hetkel, et nad ei vaja enam paremaid telefone. Enamus madalama hinnaklassi nutitelefone on muutunud lihtsalt tehniliselt nii heaks, et nad rahuldavad enamuste kasutajate soovid.

Uuringufirma prognoosi järgi ei hakka Hiina mobiiliturg enne uuesti kasvama, kui müüki jõuavad 5G seadmed. See võib juhtuda kusagil 2019. aasta lõpus.

Küll aga kasvavad jõudsalt mitmete Hiina mobiilivalmistajate müüginumbrid, seda peamiselt Apple'i ja Samsungi arvelt. Need hiinlased, kes ajavad taga kalleid ja kõige uuemaid mudeleid, pöörduvad üha enam kodumaiste seadete poole, sest need ei jää enam tehniliselt kuigi palju alla.

Huawei Mate 10 ja Mate 10 Pro on oma näitajatelt sisuliselt sama head kui iPhone 8 ja iPhone 8 Plus. Samas on nad ligemale 30 protsenti odavamad.

Hiina turu pidurdumine toob ilmselt kaasa kohalike tegijate agressiivsema laienemise välismaale. Oppo ja Vivo panustavad juba praegu tugevalt Jaapani ja Venemaa turgudele ning sihivad ka Kagu-Aasiat. Xiaomi on seadnud oma sihtmärgiks India, kus neil läheb üpris hästi ja samuti plaanitakse laieneda Taisse.

Huawei üritab oma odavamate seadmetega pääseda aga nii Aafrika kui ka Euroopa turgudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles