Leedu peaminister: sõlmisime USA firmaga gaasitarnete memorandumi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius Foto: SCANPIX

Leedu sõlmis vastastikuse mõistmise memorandumi USA firmaga veeldatud maagaasi (LNG) tarneteks ning nende pakutava gaasi hind on Gazpromi omast pea kolmandiku võrra odavam, kinnitas Leedu peaminister Andrius Kubilius.

Leedu peaministri sõnutsi arenevad LNG turud üle maailma kiiresti.  Balti riikidel on tema sõnutsi tarvis  alternatiivseid gaasivarusid. Kuid nende saamiseks pole vaja mitte ainult ehitada LNG terminali, vaid ka ligipääsu torujuhtmetele, mis kuuluvad kõigis kolmes Balti riigis praegu Gazpromile. Mistap esiteks peame kõigis riikides looma reaalse gaasituru, nagu me teeme seda elektriga.

Kubilise hinnangul on võimalus teha rohkem kui ainult üks LNG terminal. «LNG turud arenevad üle maailma väga kiiresti. Meie energeetikaminister allkirjastas just vastastikuse mõistmise memorandumi ühe USA firmaga, mis müüb veeldatud maagaasi. Ja lubatud pikaajalise lepingu hind on 30 protsenti odavam kui see, mida pakub Gazprom,» rääkis Kubilius.

Leedu peaminister kinnitas, et Leedu ehitab LNG terminali Kaunasesse.
Kubiliuse sõnutsi areneb  kiiresti ka terminalide tehnoloogia ja nemad sihivad üsna odavat tehnoloogiat. «Mistõttu meie eesmärgiks on mingisuguse terminali – mitte väga suure – rajamine aastaks 2014. Kui saame selle terminali esimese sammuna, on võimalusi rajada teisi terminale teistesse Balti riikidesse piirkondlikeks vajadusteks.»

«20 aasta jooksul Balti ühtsust praktiseerides pole me mõnikord kümme aastat edasi liikunud, me peame edasi liikuma, siis näeme, et olukord muutub väga efektiivselt,» lausus Kubilius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles