Humanitaarkriisis Venezuela on kaotanud poole oma majandusest

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse vastane protestija.
Valitsuse vastane protestija. Foto: Fernando Llano/AP

Alates 2013. aastast on Venezuela kaotanud poole oma majandusest ja olukord läheb aina hullemaks.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) prognooside järgi tõuseb Venezuela töötuse tase sellel aastal 30 protsendini ja kõikide kaupade hinnad kasvavad ligemale 13 000 protsenti, kirjutab CNN.

Tegu on juba kolmanda järjestikuse aastaga, kus vaevleva riigi SKT (sisemajanduse kogutoodang) langus ulatub kahekohalistesse numbritesse. Möödunud aastal kahanes Venezuela SKT 14 protsendi ja aastal enne seda 16 protsendi. IMFi hinnangul lageb riigi SKT sellel aastal 15 protsendi.

Venezuelat painab hetkel tõsine humanitaarkriis ning üle kogu riigi napib toitu ja ravimeid. Toitu otsitakse sageli prügikastidest. Riiklik valuuta bolivar on muutunud sisuliselt väärtusetuks ja elanikud põgenevad riigist tuhandete kaupa. Suur osa maailmast nimetab president Nicolas Madurot diktaatoriks.

Maduro administratsioon teatas sellel nädalal, et kevadel korraldatakse valimised, kuid opositsioon on juba praegu poliitikast täielikult ära lõigatud ja tõenäoliselt ei lasta mitte kellelgi Maduro vastu kandideerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles