IMFi juhi juhtum on hoop Euroopale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Strauss-Kahni ümber lahvatanud skandaal vallutas paljude tänaste ajalehtede esiküljed.
Strauss-Kahni ümber lahvatanud skandaal vallutas paljude tänaste ajalehtede esiküljed. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Valuutafondi juhi Dominique Strauss-Kahni arreteerimine ja eelseisev kohtuistung on pööranud peapeale Kreeka võlakriisi läbirääkimised ja seadnud küsimärgi alla fondi soojad suhted Euroopaga.


Strauss-Kahni lähedased sidemed Euroopa riigipeadega ja võime IMFi abi läbi suruda tegid temast võtmefiguuri Kreeka, Iiri ja Portugali päästeoperatsioonide lavastamisel.

«Strauss-Kahn näitas end finantskriisi päevil hea juhina, võites oma veendumustele poolehoidjaid ning aidates inimestel üksmeelt saavutada,» ütles üks Kreeka läbirääkimistega seotud Euroopa ametnik. «See siin ei ole teps mitte tühine asi.»

«Üldiselt oldi väga seda meelt, et kui DSK [Strauss-Kahni hüüdnimi Prantsusmaal] on tüüri juures, siis IMF Euroopale selga ei keera,» ütles endine IMFi analüütik, Washingtoni Brookings Institutioni vanempartner Eswar Prasad.

Mõned arengumaad on olnud pahased selle peale, et IMF on – nende meelest – kohelnud Euroopat kui lemmiklast ja korraldanud perifeeria päästepakette sellest lähtuvalt.

Tänasel euroala liidrite tippkohtumisel Brüsselis esindab IMFi keegi teine.

Otseseid kriisiläbirääkimisi eurotsoonis hetkel käimas ei ole. Portugali 78 miljardi eurose paketi tingimused on juba kokku lepitud ja ilmselt läheb veel nädalaid, enne kui Kreeka laenutingimuste osas otsus tehakse.

IMF ütles, et tegutseb praegu lähtuvalt protokollist, mida kasutatakse siis, kui tegevjuht on komandeeringus.

Strauss-Kahni asendab asedirektor John Lipsky, kes on samuti olnud kaasatud Euroopa riikide väljaupitamise operatsioonidesse.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles