USA juhtimisekspert Eesti valitsusele: nuga tuleb hoida pidemest, mitte terast

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nuga. Foto on illustratiivne.
Nuga. Foto on illustratiivne. Foto: Martin Ilustrumm

«Väikeriigi juhid ei tohi lasta asjadel lihtsalt juhtuda, nad peavad olema eestvedajad,» ütles ettevõtluskõrgkoolis Mainor külalisõppejõuna avaliku loengu andnud USA juhtimisekspert Stephen Hacker.

Hacker kasutas praeguse olukorra kirjeldamiseks USA lõunaosariikide vanasõna: nuga saab tundma õppida, hoides seda kas pidemest või terast. «See tähendab, et alati on parem olla see, kes uuendab, mitte see, kes peab uuendusega kohanema,» selgitas Hacker. Kuigi Eesti on e-riigina seda tema sõnul juba korra näidanud, siis ei pruugi sellest tulevikus piisata.

«Kui Hiina arendab täna oma mahajäänud piirkondi, siis nad viivad sinna kohe uusima tehnoloogia. Sama hea näide oli Eesti 1990ndatel aastatel. Ainult selline hoiak toob ka tulevikus edu. Seda peab jätkama,» lausus Hacker.

«Inimene, kes on elanud viimased sada aastat, on näinud raadio leiutamist, lendu kuule ja miljardite kasutajatega Facebooki tähelendu,» rääkis ekspert. «21. sajand tuleb veelgi kiiremate muutustega. Et olla muutuste juht, peavad teie riigi juhtidel väga hästi olema selged eesmärgid: miks ja kellele me üldse midagi teeme,» sõnas Hacker.

Hackeri sõnul tegelevad peaaegu kõik tippjuhid täna liiga palju administreerimise ja kriisihaldusega, selle asemel, et keskenduda olulisele. «Kas teie valitsus võtab igal nädalal kaks tundi aega, et küsida oma otsuste kohta miks või milleks. Minu meelest nad peaks. Ajapuudus ei ole vabandus,» märkis Hacker. 

Stephen Hacker on olnud tippastme juht Procter&Gamble kontsernis, loonud USA ülikoolide vahelise juhtimisarengu keskuse ning nõustanud valitsusi, suurettevõtete juhte ja vabaühendusi üle maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles