Töötajate register toimib: maksuamet peab juba rikkumisi tikutulega taga otsima

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümbrikupalga maksmine süveneb just suvekuudel.
Ümbrikupalga maksmine süveneb just suvekuudel. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Möödunud nädalal kontrollitud 18 asutuse 85 töötajast vaid kolm ei olnud töötamise registris registreeritud, kuid pooltele ettevõtetele jätkab amet nõu andmist, et nad saaksid võimalikud maksuriskid maandada.

Maksu- ja tolliameti (MTA) ametnikud vaatlesid möödunud nädalal mitmetes ümbrikupalga riskiga majutus- ja toitlustusettevõtete tegevuskohti, tuvastamaks maksupettusi. Vaatlusi viidi läbi Tallinna kesklinnas ja Lasnamäel paiknenud majutus- ja toitlustusettevõtete tegevuskohtades.

Maksuametnike eesmärgiks oli kontrollida töötajate nõuetekohast registreerimist töötamise registris, koguda teavet ettevõtete sisemise töökorralduse ja võimaliku ümbrikupalga maksmise kohta, samuti juhtida äriühingu ja töötajate tähelepanu ümbrikupalga maksmise kahtlust tekitavatele näitajatele.

MTA suurema tähelepanu all oli lisaks töötamise registreerimisele ka ettevõtete käibearvestus ja tegevuskoha kassasüsteem, mille kaudu saab amet tuvastada võimalikku käibe varjamist ja hinnata sularaha osakaalu ettevõttes. Just varjatud käibe arvelt tavaliselt ümbrikupalkasid makstaksegi.

«On väga positiivne, et töötamise registreerimisega praktiliselt muresid Tallinna majutus- ja toitlustusasutustes ei esinenud. Kuid kindlasti aitame ettevõtete maksuasjades mõnevõrra detailsemalt veel erinevad riskid üle vaadata, et ka muud asjad korras oleksid,»rääkis MTA maksuauditi üksuse juht Oscar Õun.

«Jätkame vaatluste tegemist ning ettevõtjate nõustamist ümbrikupalkade teemal üle kogu Eesti. Valdav enamus ettevõtjaid käituvad ju korrektselt ning maksavad oma töötajatele ametlikku palka, meie ülesanne on neid ettevõtjaid ebaausa konkurentsi eest kaitsta,» lisas ta.

Mitmes kohas oli vaatlustele kaasatud ka liikuvkontrolli ametnikud, kes kontrollisid võimalikke aktsiisiriske. Võimalik rikkumine tuvastati vaid ühes tegevuskohas, täpsemad asjaolud selgitatakse välja algatatud menetluse käigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles