Kahjumliku Lottemaa uus omanik räägib, kuidas teemapargile elu sisse puhuda (11)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lottemaa.
Lottemaa. Foto: Gertrud Alatare

Lottemaa uueks omanikuks tõusnud hotelliärimees Egon Elstein ütles, et populaarse teemapargi majandamisel on tehtud mitmeid möödalaske, mida nüüd siluma tuleb hakata. 

«Lottemaa on väga vahva asi ja Pärnumaale kindlasti väga vajalik,» vastas Elstein alustuseks küsimusele, miks ta 50 protsenti Lottemaa teemapark OÜ osakutest soetas. «Samas kui loominguline pool on väga kõrgel tasemel, siis majanduslik-finantsiline pool tahab tuge. Seal tuleb asju teisiti teha.»

Tõsi ta on, et laste poolt armastatud Lottemaale pole viimased aastad kergete killast olnud. Kui 2015. aastal teeniti veerand miljonit kasumit, siis järgmisel aastal langeti 1,3 miljonilise käibe juures juba 25 000 euroga miinusesse. 2017 olevat neli aastat tegutsenud Lottemaale veelgi viletsam olnud, märkis Elstein.

Pikaaegse hotelliettevõtja sõnul räsis Lottemaa tulukust ühelt poolt kehv ilm, teisalt aga kägistasid turismiatraktsiooni ülejõukäivad finantskulud. Seetõttu tahab Elstein pankade laenutingimused üle vaadata ning paremaid maksegraafikuid ja intressitingimusi saada. «Olen kindel, et mingite kokkulepeteni me pankadega jõuame ja paremaks see asi läheb.» 

Poole võrra Lottemaa pileti hinda langetada pole mõeldav. Nii odav asi see Lottemaa pidamine ka ei ole

Uued atraktsioonid ja uus joonisfilm

Kas ja mida peaks Lottemaal uue omaniku arvates veel teistmoodi tegema? Kuna Einstein on Pärnu hotelli Strand omanik, siis üks tema mõte on luua kahe Pärnumaa asutuse vahel suuremat sünergiat. Ta selgitas, et peredel on edaspidi lihtne ja mugav ühendada Lottemaa külastus hotell Strandi külastusega.

Lisaks auklikule majandamisele on puudujääke esinenud ka Lottemaa turundamisel, arvas Elstein. «Viimane Lotte film ilmus juba õige mitmeid aastad tagasi,» tõi ta näite. Siiski oli ta optimistlik, et uus täispikk Lotte joonisfilm peaks sel või järgmisel aastal ilmavalgust nägema, mis värskendaks Lotte brändi ja tooks teemaparki uusi külastajaid.

Veel leidis Elstein, et Lottemaa toitlustamine tuleb taaskord oma kätte võtta. Praegu on toiduäri rendile antud. «Seda hakkame järgmisel aastal üle vaatama,» ütles mees. Lisaks tuleb külla meelitada rohkem lätlasi, avada uusi atraktsioone, loetles Elstein lähiaja eesmärke. Ühe olulise muudatusena tõi ta välja idee, et tõsta tuleks Lottemaa külastajate vanusepiiri. «Me tahame, et ka vanematel lastel oleks seal rohkem teha.»

Paljud inimesed on kurtnud, et Lottemaa pilethinnad on liiga krõbedad. Näiteks maksab koha pealt ostes täiskasvanu pass 20 eurot. E-pileti hind on 17 eurot. Alla 1 aastastele lastele on külastus tasuta. Mis saab hindadega? «Eks ma olen selle peale mõelnud,» alustas Elstein, «samas kui võrrelda hinda kasvõi ühemehe teatri etenduse või kohaliku korvpallimatsiga, siis see on sisuliselt sama hinnaga.» Kuigi mingid soodustused, näiteks väga suurtele peredele, oleks mõeldavad, ei leia ta, et pilet ülemäära kallis oleks. «Poole võrra hinda langetada pole mõeldav. Nii odav asi see Lottemaa pidamine ka ei ole.»

Elstein on veendunud, et kuigi Lottemaa lükkasid käima väga toredad ja asjalikud inimesed, on tegemist ikkagi äriettevõttega, mis peaks teenima kasumit. «Selle nimel me pingutame,» ütles ta. Tegevjuhiks Elstein siiski ei tõuse, selleks jääb Lottemaa teine omanik Rein Malsub. «Mina olen juhatuse liige, kes vajadusel käib ja aitab,» selgitas ta oma rolli. 

Nii head hinda ei saanud, et enam tööle ei peaks minema

Elstein ostis Lottemaa välja grupilt investoritelt, kelle hulka kuulusid Kuldar Leis, Meelis Saaresalu, Raul Lusti, Elmer Maas ja Marin Närska. Aktiivne ettevõtja Kuldar Leis põhjendas Lottemaa omanikeringist välja astumist sellega, et ta oligi vaid finantsinvestor, kelle eesmärk oli Lottemaa käima lükata ja siis maha müüa. 

«Juba pea neli aastat on sees olnud, küllap nüüd oli õige aeg välja astuda ja järgmistele jahimaadele minna,» põhjendas mees. «Olen elus ostnud ja müünud väga palju ettevõtteid ja tean, et seda tuleb teha võimalikult õigel ajal.»

Küsimuse peale, et kas viimane tähendab seda, et tema lahkumise taga olid Lottemaa alla ootuste tulemused viimastel aastatel, vastas Leis, et ilmtingimata mitte. «Turismiäris sõltub palju ilmast. Eks mõni aasta ongi parem, teine kehvem. Selle järgi me ei otsustanud. Nagu öeldud, finantsinvestorina olime nagunii varem või hiljem lahkumas.»

Kas Lottemaa müük oli Leisile hea diil? «Hinda ma ei taha öelda, aga ütleme nii, et nii suur see polnud, et elus enam mitte midagi edaspidi tegema ei peaks,» naeris Leis. Samas kui kokkuleppele jõuti ja allkirjad paberiline kanti, siis põhjust kellelgi nuriseda ilmselt ei ole, lisas ettevõtja. 

Teine endine Lottemaa investor Meelis Saaresalu ütles, et uus omanik – hotelli Strand omanik Egon Elstein – saab olema Lottemaale väga hea valik. «Egon on oma kogemuste pagasiga, kohalikke olusid ja ettevõtluskeskkonda hästi tundva ettevõtjana, Lottemaa edasistele arengutele suureks abiks,» ütles ta.

Sarnaselt Leisile ütles ta, et nende eesmärk investorina sai täidetud. «Meie oma Eesti teemapark Lottemaa on edukalt loodud ja käivitatud, nüüd otsime uusi investeerimisvõimalusi.»

Lottemaa on Eesti ja lähiregiooni suurim teemapark, mis on Eesti üks populaarsemaid suvesihtkohtasid nii kohalike kui välisturistide hulgas. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles