Suur galerii: Lõuna-Korea taliolümpiamängud peidavad kummituslikku suusakuurorti

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Korea taliolümpiamängude toimumiskohast vaid tunni aja sõidu kaugusel seisab tühjalt kummituslik suusakuurort Alps, mis oli üks riigi esimesi talispordi atraktsioone.

Demilitariseeritud tsooni lähedale mägedesse loodud suusakuurort sulges ootamatult uksed 2006. aastal, jättes endast maha terve linnaku koos kõigega, mida see sisaldas. Restoranid, basseinid, suveniiripoed ja suuslaenutused hüljati ajahamba kätte ning nüüd meenutab kogu koht justkui mingit postapokalüptilist kummituslinna.

1052 meetri kõrgusel merepinnast paiknev suusakeskus ehitati ühte Lõuna-Korea kõige lumerohkemasse kohta ja see meelitas 80ndatel ja hiljemgi turiste üle kogu Aasia. Paraku tekkisid ajapikku aga ligipääsetavamate asukohtadega konkurendid, kellel olid moodsamad hooned ja nii läksidki Alpsi omanikud lõpuks pankrotti.

Tänapäeval kannatavad kehvade majanduslike tulemuste all peaaegu kõik Lõuna-Korea suusakuurordid, sest konkurents Jaapanist on lihtsalt niivõrd tugev. Jaapani kuurortides on enamasti pikemad liurajad ja pehmemad õhutemperatuurid.

Lõuna-Korea valitsus on üritanud küll mängude eel alustada talispordibuumi, kuid suusaturg pole ikka jalgu alla saanud. Ühtlasi lubas investorite grupp nimega Alps Seven Resort lagunenud kuurordi olümpiamängude ajaks renoveerida, kuid raha jäi tulemata ja projekt kanti maha.

Lõuna-Korea on kulutanud 2018. aasta taliolümpiamängude hoonestuse ehitamiseks ligikaudu 600 miljonit dollarit, kuid infrastruktuuri tulevik on kahtluse all. Rahvusvaheline Olümpiakomitee kardab, et mängude pärandit ootab sama saatus, mis kunagi glamuurset Alpsi kuurorti – unustatud kummituslinnaks muutumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles