Eksperdid hakkavad vaagima miljarditehase võimalikkust (13)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puidurafineerimistehas.
Puidurafineerimistehas. Foto: Biorefinery

Puidurafineerimistehase eriplaneeringu hankele esitasid tähtajaks pakkumise neli ettevõtet. Kes hakkab vastuolulise hiigeltehase rajamise võimalikkust uurima, selgub veebruari keskpaigaks.

Hanke välja kuulutanud rahandusministeeriumi planeeringute osakonna juhataja Tiit Oidjärv ütles alustuseks, et ta tahab kummutada arusaama, nagu tähendaks planeeringu algatamine või riigihankega ekspertide leidmine tehase rajamise otsust.

«Eesseisva planeerimisprotsessi käigus hakatakse välja selgitama alles asjaolusid, kas on võimalik ja kuhu ning millistel tingimustel tehast rajada, arvestades sellega kaasnevaid mõjusid,» selgitas ta.

Eriplaneeringu algatamine ei tähenda tehase rajamist otsust ning selle ehitamise või mitteehitamise otsuse saab valitsus teha asjaolude – näiteks keskkonnamõjude – välja selgitamise järgselt, mis saabki toimuma planeeringu koostamisel, selgitas Oidjärv. 

«Ühtegi otsust, sealhulgas kuhu tehas võidakse rajada ei ole tehtud,» ütles ta. «Kõik huvitatud osapooled kaasatakse eriplaneeringu protsessi sisulise töö käigus,» lubas Oidjärv.

Planeerimisseaduse alusel viiakse läbi planeerimisprotsess, kus kõigepealt avalikustatakse planeeringu lähteseisukohad ja mõjude hindamise väljatöötamise kavatsus. Dokumendis kirjeldatakse, milliste tingimuste alusel töötatakse välja võimalikud tehase asukohad ning kuidas toimub asukohtade võrdlus.

Samuti, milliseid mõjusid protsessi käigus välja selgitatakse. Eeldatavasti selle aasta kevadel korraldab rahandusministeerium avalikustamised, kus kõigil on võimalik planeeringuprotsessi esimeses etapis oma arvamust avaldada.

Planeeringu algatamine puudutab Eesti ettevõtte Est-For Invest OÜ kavatsusest ehitada Tartu lähistele umbes miljardi euroga piirkonna suurim tselluloositehas, mis hakkaks aastas ümber töötlema umbes 3,3 miljonit tonni paberipuitu aastas ning annaks umbes 200 uut töökohta.

Hiigelinvesteering on saanud palju tähelepanu ja pälvinud eelkõige keskkonnakaitsjatelt suurt kriitikat.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles