Video: teadlased leiutasid läbipaistva päikesepaneeli

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelidega kaetud maja Rootsis
Päikesepaneelidega kaetud maja Rootsis Foto: Lars Pehrson/Svenska Dagbladet/Scanpix

Michigani ülikooli teadurid on jõudnud uue läbimurdeni teel läbipaistvate orgaaniliste päikesepaneelideni.

Tänased päikesepaneelid on kõik läbipaistmatud ning see seab nende innovaatilisele kasutamisele piirid. Kui suudetaks välja töötada läbipaistev õhuke päikesepaneel siis saaks sellega katta näiteks aknaid.

Piltlikult, päikesevalgus lööb paneeli pealt lahti elektrone, mis seejärel kogutakse vastavate elektroodidega kokku ning suunatakse vooluvõrku. Seni pidid elektroodid asuma kohe «lahti löödud» elektronide kõrval ning seetõttu on päikesepaneelid läbipaistmatud. Kuid uut tüüpi paneel kasutab süsinikust energiakaevu, mis suudab vaba elektroni liigutada mitmeid sentimeetreid enne kui elektrood selle kinni peab püüdma. Eelnevalt suudeti vabu elektrone liigutada vaid mõnisada nanomeetrit. Potentsiaalselt lubab see luua paneele, mis koosnevad läbipaistvatest võrgustikest ning nendega saaks katta näiteks aknad või muud pinnad välisilmet muutmata.

Veel on uue tehnoloogia reaalne kasutamine teoreetiline, kuid leiutaja Quinn Burlingame on optimistlik ning loodab selles vallas järgmiseid avastusi teha.

Uuring ilmus ajakirjas Nature.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles