Portugali tänavaid ehivad valimiste eel sirbid ja vasarad

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunistliku partei valimisreklaam Lissabonis. Alumisel plakatil on loosung «IMF Portugalist välja!».
Kommunistliku partei valimisreklaam Lissabonis. Alumisel plakatil on loosung «IMF Portugalist välja!». Foto: Laura Raus

5. juuni parlamendivalimiste eel näeb Portugali pealinna Lissaboni tänavatel vaid kahe vasakäärmusliku erakonna valimisreklaame.


Valdav osa valimisreklaame kuulub kommunistlikule parteile, mille ametlik nimi on demokraatliku ühtsuse koalitsioon, ning mõned ka vasakliidule. Enamik reklaamidelt vastu vaatavaid loosungeid kannab IMFi vastaseid sõnumeid nagu «IMF Portugalist välja!» või «IMF karistab neid, kel on vähem» .

Ülejäänud erakonnad ei vastanda end rahvusvahelisele päästepaketile, mille kohaselt Portugal saab IMFilt ja ELilt laenu, kuid peab vastutasuks rakendama karme kasinusmeetmeid.

Ka otsustasid teised erakonnad oma valimisreklaame tänavatele mitte üles panna, kuna Portugali majanduslik olukord on teadupärast väga kehv, rääkis parempoolse rahvaerakonna parlamendifraktsiooni asepresident Nuno Magalhães.

Paljud portugallased ütlevad aga, et neil pole õrna aimugi, mis erakonna poolt hääletada, kuna näib, et ükski parteidest ei suudaks riigi juhtimisega toime tulla. Kaks suurimat erakonda, sotsialistlik partei ja sotsiaaldemokraatlik erakond, on seda ka juba tõestanud. Mõlemad erakonnad on viimastel aastakümnetel vaheldumisi valitsuses olnud, kuid riigi võlakoormat pole nad ohjeldada suutnud.

Portugalis on sotsialistlik partei tegelikult sotsiaaldemokraatlik ning sotsiaaldemokraatlik erakond parempoolne. Ekspertide sõnul on selline moonutus tingitud asjaolust, et Portugalis 1974. aastal lõpu saanud diktatuur oli parempoolne ning seetõttu tunnevad paljud inimesed endiselt hirmu hirm parempoolse poliitika ees.

Viimaste küsitluste kohaselt on sotsialistliku ja sotsiaaldemokraatliku erakonna toetus peaaegu võrdselt 35 protsendi lähedal. Nii rahvaerakonda kui vasakäärmuslasi toetab ligi 13 protsenti valijaskonnast. Toetus vasakäärmuslastele jaguneb peaaegu võrdselt kommunistliku partei ning vasakbloki vahel. Kommunistlikus parteis on portugallaste sõnul pigem vanameelsed kommunistid, kellest valdav osa kuulub töölisklassi, vasakblokki toetavad aga intellektuaalid.

Eelmised parlamendivalimised toimusid Portugalis 2009. aastal. 5. juuni valimised on erakorralised, need kutsus esile sotsialistist peaministri José Sócratese tagasiastumine pärast seda, kui teiste erakondade parlamendisaadikud ei toetanud tema välja pakutud kasinusmeetmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles