Kuidas krüptoraha omanikult maksud kätte saada? (1)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiklike institutsioonide umbusk bitcoini ja teiste krüptorahade vastu vaid kasvab.
Riiklike institutsioonide umbusk bitcoini ja teiste krüptorahade vastu vaid kasvab. Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Eelmisel aastal hakkas krüptomaailmas liikuma suur raha, kuid uue põlvkonna finantsettevõtete pakutavad makselahendused on selle raha maksustamise segaseks ajanud.

Klassikalises mõttes on krüptorahaga spekuleerimisel teenitud kasumilt maksude maksmine klaar. Kuna maksuamet käsitleb krüptoraha varana, tuleb selle müügist või vahetamisest saadud tulult tasuda tulumaksu. Näiteks kui inimene teenib krüptorahasse investeeritud 5000 euro pealt 2500 eurot kasumit, tuleb tasuda ainult tulumaksu kasumi ehk 2500 euro pealt. Käibemaksu virtuaalse valuuta vahetamisel tasuda ei tule. Nii nagu ka ei tule seda teha traditsiooniliste, FIAT-valuuta vahetustehingute puhul, kirjutab Äripäev.

Hulga keerulisemaks on asjad muutnud aga pakkujad, kes pakuvad krüptoraha kauplemisvõimaluse kõrval ka traditsioonilisi finantsteenuseid. Näiteks pakuvad nii Revolut, TenX kui ka eestlaste juhitud Change pank enda klientidele maksekaarte, mis võimaldavad sarnaselt pangakaardiga tasuda kõikvõimalike toodete ja teenuste eest. Asja tuum seisneb aga selles, et n-ö krüptopankade maksekaartidega saab nende eest tasuta otse krüptorahas. Nõnda on krüptoinvestoril võimalus hakata teenitud kasumit kulutama ilma seda fiat-valuutasse konverteerimata.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles