Siim Kallas: Eestis võiks kehtestada kinnisvaramaksu (42)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi vallavanem Siim Kallas
Viimsi vallavanem Siim Kallas Foto: Liis Treimann / Postimees

Viimsi vallavanema Siim Kallase hinnangul tuleb kohalike omavalitsuste rahastuspoliitika üle vaadata ning ajakohastada. Kaaluda tuleks ka kinnisvaramaksu kehtestamist.

«Inimeste sissetulekud ei ole enam ammu ainult palgapõhised, vaid sissetuleku allikaid on mitmeid k.a dividenditulu, mis kohaliku omavalitsuse tulubaasi ei laeku. Kui aastal 2002 oli ca 26 000 inimest, kes Eesti riigis võttis dividenditulu, siis aastal 2017 oli see arv juba üle 70 000 inimese,» sõnab Kallas.

«Ideaalis võiksid omavalitsused olla täielikult isemajandavad, mis tähendab, et senisest enam tuleb mõelda, kuidas tulu sisse tuua, mitte ainult rahade ümberjagamisega tegeleda.»

Kallas lisas, et kinnisvaramaks oli kunagi maksupoliitika väljatöötamisel samuti üks argument, kus seda nähti kohaliku omavalitsuse tulubaasi ühe komponendina. «Siiski otsustati sellest poliitilisel põhjustel sel korral loobuda. Tänasel päeval on kinnisvaramaksu debati taaselustamine vajalik,» lisab vallavanem saadetud teates.

Siim Kallas näeb Viimsi valla näitel koostatud pilootprojekti võimalusena, et alustada laiemat üleriiklikku diskussiooni KOVi rahastuspoliitika muutmiseks. 

Kommentaarid (42)
Copy
Tagasi üles