Ratas pakkus Eestist palju digiarenenumale Taanile ühinemist X-teega

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratas ja Rasmussen Tallinnas
Ratas ja Rasmussen Tallinnas Foto: Raul Mee

Peaminister Jüri Ratas pakkus Eestist digitaalselt palju arenenuma Taani kolleegile Lars Løkke Rasmussenile, et see võiks sarnaselt Soomele kaaluda meie X-teega ühinemist.

Euroopa Komisjon on avaliku ja erasektori koondarvestuses hinnanud Taani digitaalselt kõige arenenumaks riigiks Euroopa Liidus, Eesti on üheksandal kohal.

Valitsuse pressiesindaja teatel pakkus Ratas kahe riigi digikoostöö tihendamise võimalusena Taani kolleegile välja «tihedamat riiklike andmevahetusplatvormide koostööd nagu Eestil ja Soomel on juba töös».

Lisaks arvanud Ratas, et nii taanlastel kui ka eestlastel on olemas digigeen ning lisanud, et Eestit ja Taanit ühendavad elutähtsad teenused näiteks panganduses, telekommunikatsioonis ja energeetikas.

Eesti ja Soome X-tee ühendamise osas on vast kõige kaugemale jõudunud maksuametid.

«Oleme Soomega alustanud X-tee kaudu andmevahetuse projekti 2017 alguses. Seni on see olnud veel ettevalmistuste faasis, kuna Soome maksuamet uuendab esmalt enda andmebaase ning seejärel saame koostööga andmevahetuse osas edasi minna,» on Postimehele öelnud Eesti maksu- ja tolliameti (MTA) teabeosakonna talitusejuhataja Piia Viks-Bisnol.

Esimeste teenustena on kavas vahetada selliseid andmeid, mis loovad eelduse selleks, et näiteks Soomes töötav või elav Eesti kodanik ei pea tulema Eesti MTAsse Soome maksuameti jaoks tõendit taotlema, vaid Soome maksuametnik saab vajaliku info ise X-tee kaudu kätte.

Eesti ja Soome riik lõid juunis andmevahetuskihi X-tee arendamiseks MTÜ Nordic Institute for Interoperability Solutions. Selle ainus töötaja ja juht on marketingispetsialist ning varem kauplemistarkvara Pipfrog pakkunud Ville Veikko Matias Sirviö.

X-tee on 2001. aastast kasutusel infosüsteemide andmevahetuskiht, mis võimaldab andmekogudel ja registritel omavahel turvaliselt ning teatud volituste piires suhelda. X-tee abil vahetab andmeid ligikaudu tuhat Eesti asutust ning selle nähtavaks osaks on näiteks eesti.ee portaali kaudu kättesaadavad teenused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles