Graafik: kinnisvara odavneb kogu Rootsis (4)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockholm
Stockholm Foto: Eero Vabamägi

Kaua kardetud kinnisvarahindade langus on jõudnud Rootsi. Korterite hinnad langevad nii Stockholmis kui mujal riigis. 

«Asjaolu, et Rootsis ühel päeval kinnisvaraturg ka kehvemaid päevi nägema hakkab, ei ole kellelegi tulnud üllatusena,» arvas Arco Vara kinnisvaraanalüütik ja hindaja Mihkel Eliste.

Rootsi kinnisvarahindu jälgiva Valuegardi andmete kohaselt langes kinnisvara hinnaindeks jaanuaris kuu varasemaga võrreldes 2 protsenti.

Viimase kuue kuuga on kinnisvara hinnaindeks langenud 7,5 protsenti. Pealinnas oli kukkumine veel järsem: korterite hinnalangus oli kuue kuuga 11 protsenti, Rootsis tervikua langesid korterite hinnad poole aastaga 10 protsenti. Eramute hinnad on selle aja jooksul vähem langenud. 

Pindi kinnisvara müügipartner Peep Sooman ütles Postimehele, et Rootsi kinnisvaraturu langus ei tohiks Eestis toimuvat liiga palju mõjutada. «Lugu oleks teine, kui meil oleks tegemist üleilmse rahandusprobleemiga, nagu oli aastal 2008, kui kogu finantsilm kaldus kreeni,» rääkis ta. Praegu aga taolist muret ei ole.

«Hinnad on Rootsis väga kaua tõusnud, mingil hetkel peavad kõik asjad hakkama ka alla tulema. Hinnatõusu taga on olnud osaliselt ka laenuvõimendus. Tegemist on klassikalise siseriikliku mulliga. Kui liiga palju laene on peal, saab palju valesti minna. Rootslastele saab küll kaasa tunda, aga kogu maailma valu ei saa enda õlule võtta,» märkis Sooman.

Rootsi kinnisvaraturu mõju Eestile on tema sõnul kaudne. Kui Rootsi pangad peaksid hätta jääma, võib see mõjutada ka nende harukontorite laenamishimu Eestis. «Loodus aga tühja kohta ei salli ja küll teised pangad täidavad siis selle tühimiku,» oli Sooman optimistlik.

Alates septembrist on Eestis märgata mõningast kinnisvaraalase tegevuse valdkonnas tegutsevatele ettevõtetele antud laenude osas intressimäära kasvu, kuid Eliste ei seostaks seda esialgu Rootsi kinnisvaraturuga vaid pigem meie kohaliku kinnisvaraturu mõningastest riskide kasvamisest ennekõike Tallinna korteriturul. Sarnasel tasemel olid uute kinnisvaraalase tegevuse laenude intressimäärad ka 2016. aasta lõpus. 

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul on Rootsi kinnisvaraturu probleemiks olnud juba pikka aega nõudluse ja pakkumise vähene haakumine. «Arenduseks sobivate maatükkide nappuse tõttu on arendajate huvi olnud ehitada võimalikult kalleid ja kvaliteetseid eluasemeid, et kinnistu väärtust maksimaalset tõsta. Samas nõudlust jagub enim just kõige odavamas segmendis. See on päädinud olukorraga, kus eksklusiivsemale kinnisvarale ei jagu enam piisavalt kiiresti ostjaid,» rääkis Nestor Postimehele.

Suurema krahhi ennustajad peavad tema sõnul aga pettuma, SEB hinnangul piirdub hinnalangus kuni 15 protsendiga. Negatiivsemale stsenaariumile on nimelt väga raske leida makromajanduslikku selgitust. 

Rootsi kinnisvarahinnad on tõusnud täiesti mõistlikel põhjustel: elanikkond kasvab, ehitustempo on aeglane ning intressimäärad madalad ja siin ei ole muutust ette näha. Eliste sõnul johtuvadki hinnamuutused ennekõike finantsinspektsiooni kehtestatud uutest reeglitest, mille tulemusena on vähenenud inimeste võime laenu saada.

«Ajalooliselt ei ole leida ka näidet, kus tugeva kohaliku ja globaalse majanduskasvu tingimustes kinnisvarahinnad suure languse läbi teeksid. Pigem tasub praegusest langusest mõelda kui ajutisest turukorrektuurist,» ütles Nestor. Rootsi kinnisvaraturu langus võib muret teha aga Eesti mööbli-ja puidutööstusele, kelle toodetud seal kaubaks läheb.

Detsembris teatas Nordea panga juht Casper von Koskull ei plaani Rootsi kinnisvaraturu kasvuga sammu pidada.

«Kuna konkurents on väga tihe, kasvame me aeglasemalt kui turg,» vahendab tema sõnu Bloomberg. «Oleme ettevaatlikud ja ei hakka hinnaga konkureerima.»

Rootsi kinnisvaraturg on juba mõnda aega maailma tähelepanu köitnud ning kõik märgid näitavad, et sealne hinnatõus varsti peatub. Kuna kardetakse kinnisvaraturu suurt kukkumist, on krooni kurss euro suhtes augustiga võrreldes langenud 5 protsenti. Von Koskulli hinnangul tuleb langus pigem rahulik.

Samal ajal on Nordea kinnisvaralaenude maht Rootsis langenud esimest korda 15 aasta jooksul. Von Koskulli sõnul on panga tagasitõmbumine olnud tahtlik. Lisaks elukondlikule kinnisvarale on riske vähendatud ka mujal.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles