Alkoholiaktsiisi laekub riigile üha vaevalisemalt (8)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu.
Õlu. Foto: Gareth Fuller/PA Wire/PA Images

Kuigi valitsus on möödunud aasta alkoholiaktsiisi laekumise prognoose korduvalt allapoole kohendanud, näitavad värskeimad andmed, et ilmselt jääb ka sellest puudu. 

Kui valitsus möödunud aasta eelarvet koostas, loodeti õlle- ja viinamaksudelt teenida priske summa – 276 miljonit eurot. Mullu suvel aga optimism taandus ja ministeerium korrigeeris prognoose kõvasti alla alla, 237,5 miljonile eurole.

Paraku näitavad värskeimad, 2017. aasta novembrikuu andmed, et tõenäoliselt ei tule ka juba korduvalt langetatud prognoos täis – 11 kuuga laekus riigi kaukasse vaid 196,6 miljonit eurot. Et prognoos siiski täituks, peaks detsembri laekumine olema 41 miljonit. Võrdluseks, novembris laekus vaid 18,2 miljonit eurot alkoholiaktsiisi.

Võrreldes aga ülemöödunud aastaga tasuti 2016. aasta 11 kuuga alkoholiaktsiisi 11,4 protsenti vähem. Rahandusministeerium apelleeris varumisele: Aktsiisitulu oli 2016. aasta novembri tavapärasest suurem, sest alkoholitootjad ja -müüjad alustasid toona aktsiisitõusu eelset madalama aktsiisimääraga kauba varumist, mida müüdi 2017. aastal pärast aktsiisitõusu.

Selleks, et terve aasta peale kokkuvõte teha, tuleb aga oodata rahandusministeeriumi detsembri ja möödunud aasta 12 kuu andmeid.

Kokkuvõttes oli riigi maksulaekumine aga korralik: möödunud aasta novembris tasuti 568,8 miljonit eurot makse, mida oli 7 protsenti rohkem kui samal kuul aasta varem.

Möödunud aasta 11 kuu kokkuvõttes tasuti maksutulu võrreldes 2016. aastaga 5,8 protsenti enam. Riigieelarves aastaks kavandatust täideti 11 kuuga 89,8 protsenti. Kui alkoholiaktsiis kõrvale jätta, on aasta kokkuvõttes oodata eelarve maksutulude täitumist.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles