Maailmapank: üleilmset majandust ootab ees sünge kümnend (9)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmapank ennustab maailmamajandusele tumedat tulevikku.
Maailmapank ennustab maailmamajandusele tumedat tulevikku. Foto: ZUMAPRESS.com/MEGA

Maailmapank ennustab, et praegune maailmamajanduse taastumine jääb üürikeseks ja valmistuda tuleb süngeks kümnendiks.

Maailmamajanduse tänaseks hea hoo sisse saanud kasvutempo jääb 2020. aastate paiku soiku, kuna praegune aktiivsus vaibub ja rahvastikukasv aeglustub, seisab Maailmapanga prognoosis, vahendab Telegraph

Veel selleks aastaks ennustavad Maailmapanga analüütikud 3,1-protsendilist majanduskasvu, kuid lähiaastad jäävadki majanduse taastumise tipuks, kuna peagi löövad välja tõsised struktuursed probleemid. SKT kasvu riikides üle maailma hakkavad aeglustama nii madal tootlikkuse kasv, madal välisinvesteeringute tase ning tööjõu vananemine.

Järgmise kümnendi suurimat riski maailmamajandusele näeb Maailmapank finantsturgudes, kus aktsiahinnad on tõusnud sama kõrgele tasemele, kui nad olid näiteks 1929. või 2000. aastal, mis tõid teatavasti kaasa vastavalt Wall Streeti börsikrahhi ja internetimulli lõhkemise. 

Kui inflatsioon aeglustub, siis võib finantsturgusid puudutav risk jääda realiseerumata. Kui aga hinnad hakkavad oodatust kiiremini kasvama ja keskpangad peavad hakkama intressimäärasid järsku tõstma, on järgmine majanduskrahh vältimatu, hoiatab Maailmapanga analüütik Franziska Ohnsorge.

Maailmapanga hoiatust jagab ka Citi majandusanalüütik Willem Buiter, kes usub, et üks majandustsükkel on lõpule jõudmas ja turu korrigeerimine oleks juba ära olnud. 

Maailmapanga analüütikud juhivad finantsturgude kõrval tähelepanu ka teistele riskidele, mis tugevalt maailmamajandust mõjutavad. Nii võib ka järjest kasvav protektsionistlike meetmete rakendamine pidurdada eri riikide kaubavahetuse kasvu, avaldades seeläbi negatiivset mõju ka riikide SKT-le.

Riskina nähakse ka riikidevaheliste pingete kasvu. Maailmapank toob näiteks Korea poolsaarel toimuva, segadused Lähis-Idas, aga ka juhtimisprobleemide teravnemise euroalal – need kõik võivad piirkondade majandused rajalt tõugata.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles