TTÜ professor suurest kiibiveast: paljastus sajandi suurim turvaprobleem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Tammet
Tanel Tammet Foto: ERIK PROZES/

Tallinna Tehnikaülikooli arvutiteadlasest professori Tanel Tammeti sõnul võib hiljuti pea kõigis arvutites ja nutiseadmetes avastatud kriitiline turvanõrkus olla selle sajandi kõige tõsisem küberturvalisuse risk. 

«Paar päeva tagasi jõudis avalikkuse ette võib-olla kõige suurem turvanõrkus, mis sellel sajandil arvutitest leitud on. Lugu on tõsine seepärast, et tegu on põhimõttelise nõrkusega protsessorites endis, mitte mingi tarkvaprobleemiga, mille saab parandustega korda teha,» ütles Tammet Postimehele. «Haavatavad on pea kõik arvutid ja mobiilid, seda nii meil kodudes kui suurtes serverikeskustes. Nõrkus tabas kogu IT-maailma.»

Google’i sellel nädalal tehtud pommavastus – et protsessorite disainis leidub kaks turvanõrkust – on pannud kogu tööstuse lahendusi otsima. Täpsemalt puudutavad turvanõrkused Spectre’i ja Meltdowni seadmete protsessorites leiduvaid Inteli, AMD ja ARMi kiipe, mida sisaldavad peaaegu kõik arvutid ja nutiseadmed maailmas. Kui Meltdown ohustab Inteli kiipe kasutavaid laua-, süle- ja serveriarvuteid, siis Spectre ohustab peale mainitute ka nutitelefone ja tahvelarvuteid, mis kasutavad Inteli, ARMi ja AMD kiipe. See puudutab ka iPhone’e, iPade ja Maci seadmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles