Taani tööandjad on hädas: idaeurooplastel läheb kodus liiga hästi

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töökäsi napib
Töökäsi napib Foto: SCANPIX

Taani tööandjad on kitsikuses, kuna üha keerulisem on leida Euroopa Liidu kodanikke, kes oleksid nõus riiki tööle tulema. 

Taani tööandjate keskliidu hinnangul on riigis hädasti vaja välistööjõudu, vahendab the Local.

Riiki saabuvate Euroopa Liidu kodanike arv on aga viimase 15 kuu jooksul tublisti vähenenud. Kui 2016. aasta teises kvartalis tuli Taani Euroopa Liidu riikidest tööle  14 500 inimest, siis 2017. aasta kolmandas kvartalis ainult 5 000 inimest.

Eriti märgatavalt on vähenenud Taani tööle suunduvate poolakate arv.

«See on väga, väga muretekitav, et tööjõu sissevool Poolast ja teistes Ida-Euroopa riikidest on kokku kuivanud. Kui Ida-Euroopa tööjõu liikumine lakkab, tekib meil tõsine puudus kvalifitseeritud tööjõust,» rääkis keskliidu juht Jacob Holbraad.

Muutuse põhjuseks on kasvanud palgad ja elustandard Ida-Euroopas. Ka taani majandusnõukogu nõunik Michaer Svarrer arvas, et muretsemiseks on põhjust küllaga.

«Sellel on kindlasti tagajärjed Taani ettevõtete jaoks. Samuti mõjutab see avalikku sektori kulutusi.» Taani tööjõuminister Troels Lund Poulsen märkis aga, et kui tööjõudu napib, võivad ettevõtted riigist lahkuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles