Registreeritud töötus tegi nädalaga rekordi

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa
Töötukassa Foto: Urmas Luik

Registreeritud töötus vähenes töötukassa andmetel nädalaga 1577 inimese võrra, mis on selle aasta rekord. Töötuse määr kahanes 9,2 protsendini.

6. maist kuni 12. maini lisandus uusi registreerituid töötuid 1158, eelmisest töökohast koondati neist 177. Nädala lõpu seisuga oli töötukassas registreeritud 59 662 töötut.

15,2 protsendiga oli kõrgeim registreeritud töötuse osakaal tööjõust jätkuvalt Ida-Virumaal. Seal on näitaja nädalaga vähenenud 0,2 protsendipunkti võrra.

Kõige madalam oli registreeritud töötus Jõgevamaal, 5,9 protsenti.

Tööpakkumisi on töötukassal 3584, neist välismaal 348.

Töötukassa analüüsiosakonna juhataja Anne Lauringsoni sõnutsi ei saa ühe nädala statistika põhjal veel põhjapanevaid järeldusi teha ning trendi väljatoomisel tuleks vaadata pikemat perioodi kui ainult üks nädal, sest nädalastatistika on väga mõjutatud näiteks sellest, kas parajagu on kuu lõpp või algus, kas nädalasse jääb mõni riigipüha.

Pikemat ajaperioodi vaadates saab tema sõnul välja tuua, et kui jaanuaris registreeritud töötute arv veidi tõusis ning veebruaris-märtsis oli langus üsna väike, siis aprillis-mais on registreeritud töötute arvu langus olnud üsnagi suur. Sarnane sesoonne kõikumine on Lauringsoni sõnul olnud läbi aastate - ehk et aasta alguses töötus tõuseb, kevadel-suvel langeb ja sügisel võib jälle veidi tõusta.

«Kuivõrd tavaliselt ongi just maikuus kõige suurem langus registreeritud töötute arvus, kujuneb see ilmselt nii ka sel aastal,» lausus Lauringson.

Vastupidises liikumises on tema sõnul aga vabade töökohtade statistika - ehk siis kevadel lisandub rohkem uusi tööpakkumisi eelkõige tänu hooajatöödele. Lisaks hooajatöödele panustab sellel aastal registreeritud töötute arvu langusesse ka üldine majanduse kosumine.

Kui majanduskriisi alguses tõusis uute registreeritud töötute hulgas nende osakaal, kes olid eelnevalt töötanud ning kes olid töölt lahkunud tööandja algatusel (sh koondatud), siis kriisist väljudes on nende osakaal vähenenud, tõdes Lauringson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles