Hõbedaralli taga olid Hiina spekulandid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hõbe.
Hõbe. Foto: SCANPIX.

Nagu selgub, mängisid hiljutises erakordses hõbedarallis ja sellele järgnenud krahhis peaosa Hiina spekulandid. Alates aasta algusest on hõbedaga kauplemine Shanghais kasvanud ligi 30 korda.


Hõbe, mida börsiringkondades metsikute hinnavempude tõttu nüüd «kuradimetalliks» kutsutakse, sööstis augustist alates ülesmäge tervelt 175 protsenti ja jõudis paari nädala eest rekordilise 50 dollari lähistele Troyes’ untsist.

Tänaseks on kukkumist juba 35 protsendi jagu, eile maandus hind 32,33 dollari juures.

Samal ajal oli sooritas hõbeda käive Shanghai kullabörsil meeletu äkktõusu – 2837 protsenti aasta algusest kuni 26. aprillini, saavutades laeks 70 miljonit untsi.

Sama ajaperioodi jooksul kahekordistus kehtivate lepingute arv, mis annab tunnistust kaasatud investorite hulgast.

UBSi väärismetallide strateeg Edel Tully ütles, et Hiina investorid olid «hõbedarallis üheks suureks faktoriks, eriti aprillis».

Hõbedahindade järsk tõus on tõmmanud ligi investoreid kõikjalt maailmast, alates Hiinast ja Indiast kuni USAni, kus paljud valitsuses ja keskpagas pettunud kodanikud just selle metalli kasuks otsustasid.

Hõbeda hämmastav tõus on sünnitanud hulgaliselt vandenõuteooriaid, nii investorid kui analüütikud on murdnud päid ralli enneolematu ulatuse ja kiiruse üle.

Peamised hõbedaga kaubitsemise keskused on küll London ja New York, kuid pankurite sõnutsi mõjutab Shanghai kiire kasv hindu üha enam ja enam.

«Ma olen üsna kindel, et seda liikumist tüürivad just Hiina jaeinvestorid,» ütles üks juhtiv pangandustegelane. «Seal käib tohutu ummisjalu spekuleerimine.»

Tully sõnutsi kärpisid Hiina investorid möödunud nädalal hindade kukkudes järsult oma hõbeda-positsioone,  kuid tulid käesoleva nädala alguses turule tagasi ja tekitasid lühiajalise hinnatõusu: «Hiina käsi oli sama nähtav nii hõbeda tõusus kui languses.»

Ta ütles, et 50 dollari rekordi purustamine sõltubki peamiselt sellest, kas hiinlased jätkavad ostmist või mitte.

Kui hõbedat möödunud nädalal krahh tabas, vallandus globaalne 10-protsendiline toormehindade kukkumine, mis pani paljud muretsema, et kaks aastat kestnud buum võib läbi olla.

Toormetega kaubitseja Glencore’i tegevjuht Ivan Glasenberg ütles, et hiljutine kukkumine polnud midagi muud kui vaid «vahu riisumine» turult, väites, et nii pakkumine kui nõudlus seisavad tugevatel alustel.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles