Jäätis kallines Soomes ligi kolmandiku võrra

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätis
Jäätis Foto: SCANPIX

Soomes on jäätise hind kerkinud eelmise suvega võrreldes enam kui kolmandiku võrra ja seda uuest aastat kehtima hakanud magusamaksu tõttu.

Liiter vaniljejäätist maksab aga koguni 40 protsenti rohkem kui mullu, vahendas YLE.

«Tarbija maksab jäätise eest alates jaanuari algusest keskmiselt 15 protsenti enam kui eelmise aasta lõpus,» rääkis Soome suurima jäätisetootja Nestlé Oy jäätisedivisjoni ärijuht Jouni Palokangas.

Keskmine hinnatõus on toode lõikes erinev. Jäätisemaks on 75 senti kilogrammi kohta. Mida tavalisem, raskem ja soodsam on jäätis, seda suurem on maksutõusu mõju.

«Ühes liitris vaniljejäätises on magusamaksu osa 45 senti. Liitrise paki hind on kerkinud 1,5 eurolt kahe euroni,» rääkis Palokangas.

Alghinnalt kallimad jäätised, kus on kasutatud paremaid tooraineid ja erilisi lisandeid, on lõppkokkuvõttes elanud üle väiksema hinnatõusu.

Soomlased on suurimad jäätisesõbrad Euroopas, kuna riigis süüakse 14 liitrit aastas inimese kohta. Eelmisel aastal söödi Soomes kokku 74 miljonit liitrit jäätist.

Umbes kaks kolmandikku riigis müüdavast jäätisest on Soomes valmistatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles