Eesti aasta ettevõte müüdi 40 miljoni euroga hiinlastele (16)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magnetic MRO värvimisangaari avamine Tallinna Lennujaamas.
Magnetic MRO värvimisangaari avamine Tallinna Lennujaamas. Foto: Eero Vabamägi

Tänavu Eesti aasta ettevõtteks valitud lennukihooldusfirma Magnetic MRO müüakse 43 miljoni euroga Hiina ettevõttele Hangxin. Ühtlasi on see läbi aegade suurim hiinlaste investeering Eestisse.

Kunagi vaid Estonian Airi lennukeid hooldanud Magnetic MROst on viimastel aastatel saanud rahvusvahelise haardega tegija, kes alustab julgelt uute äridega ja kahekordistab iga aastaga käivet.

«Jah, me olime Estonian Airi väikevend ja sõltusime neist. Aga oleme pööranud uue lehekülje – maailma lennukihoolduse turg on 65 miljardit ja me tahame sellest pirukast osa saada.» Nii ütles ettevõtte tegevjuht Risto Mäeots möödunud aastal Postimehele. 

Ettevõtte ambitsioonikust on selgelt märgatud, sest just täna teatas Magnetic MRO omanik, investeerimisfirma Baltcap AS, et nad müüvad oma enamusosaluse 43 miljoni euroga Hiina lennukikomponentide hooldajale Guangzhou Hangxin Aviation Technologyile. Tehingu lõpuleviimine on planeeritud märtsi lõppu, kui osapooled on täitnud kõik vajalikud regulatiivsed nõuded, teatas Baltcap.

Uued ärivõimalused Aasias

«Magnetic MRO juhtkond on aktiivselt otsinud võimalusi laieneda Aasiasse, mis on lennunduses suurima potentsiaaliga kasvav turg,» ütles Risto Mäeots. «Hangxini asukoht ja teenuste portfell on meile hea täiendus, luues olulisi sünergiaid ja uusi ärivõimalusi. Hangxin on meie jaoks ideaalne valik ja oleme rõõmsad, et saame alustada koostööd niivõrd professionaalse ja teotahtelise meeskonnaga.»

Kuna Hangxin on börsifirma, ei saa nad Mäeotsa sõnul praegu konkreetseimaid plaane ja ärisuundi avalikustada. «Niipalju võin öelda, et meie viimaste aastate agressiivne kasv jätkub ka uue omaniku käe all. Aga kuidas, kellega ja kus suunas, seda ma hetkel kommenteerida ei soovi,» lisas Mäeots. 

Siiski võib kindel olla, et Magnetic MRO jätkab lennukite baas- ja liinihooldust Tallinna lennuväljal asuvates angaarides. Mäeotsa sõnul ostetigi neid seetõttu, et jätkata praegusel kursil, mitte selleks, et järske kannapöördeid teha. 

Baltcapi partner ja Magnetic MRO nõukogu esimees Kristjan Kalda märkis, et nende käe all on Magnetic kasvanud väikesest kohalikust teenusepakkujast kasumlikuks globaalseks ettevõtteks. Tema sõnul on see suurim ja edukaim tehing Baltcapi ajaloos ning tõestab nende ambitsiooni luua konkurenstivõimelisi Baltikumi ettevõtteid. 

Hangxini asepresident Lv Haibo ütles pressiteates, et tal on hea meel tervitada Hangxini meeskonna värskeimat liiget. «Magnetic MRO on loonud kvaliteetse, usaldusväärse ja kliendile orienteeritud äri,» rääkis ta. «Toetame praegust strateegiat ja tegevjuhtkonda ning toetame ka Magnetic MRO soovi keskenduda jätkuvalt oma olemasolevate klientide väärtuse suurendamisele ja globaalsele laienemisele.»

BaltCapi nõustasid müügiprotsessis Superia Corporate Finance, Seabury Securities ja advokaadibüroo COBALT.

Eeskuju teistelegi Hiina investeeringutele

Ettevõtete tehingutele ja ülevõtmistele keskendunud advokaadibüroo Ellex Raidla partner Sven Papp ütles, et tegu on viimaste aastate ühe suurima välisinvesteeringuga Eesti majandusse. «Ja kindlasti on see üks olulisemaid investeeringuid, kuna hiinlased on investeerimisel väga ettevaatlikud,» lisas ta. 

Olulisuse all pidas Papp silmas seda, et hiinlased investeerivad reeglina sinna, kus teised Hiina ettevõtted juba ees on. Seega võiks Magnetic MRO omandamine olla eeskujuks teistelegi Hiina firmadele, kel on nüüd suurem usaldus Eesti ja meie ettevõtluskeskkonna vastu. 

«Kui Hiina investoritega rääkida, siis esimene küsimus on see, et kuidas me Tiibetisse suhtume ja teine küsimus see, et kas teiste hiinlaste investeeringuid on juba teie riigis ees,» selgitas Papp, kes on ise mitme Hiina kontserniga laua taga istunud ja taolist käekirja näinud.  

«Seega jah, see võiks olla esimene suurem pääsuke, mis avab Eestisse tee,» oli Papp optimistlik. Eesti jaoks on kõik investeeringud, mille maht ületab paari miljonit eurot, juba väga olulised ja suured, rõhutas ta. 

LISALUGU

Suurimad välisinvesteeringud Eesti majandusse

Magnetic MRO müük hiinlastele on selle kümnendi üks väljapaistvamaid välisinvesteeringuid Eesti ettevõttesse.

Viimase aja suurim Eesti ettevõte ülevõtmine toimus aga 2016. aasta detsembris, kui Soome telekomifirma Elisa ostis ettevõtja Indrek Kuivalliku firmalt Polaris Invest ning Com Holdingult välja Starmani Eesti äri. Tehing oli isegi Eesti ettevõtluse ajaloos üks suurimaid – 151 miljonit eurot. Elisa vahetas välja ka Starmani endised juhid Aivo Adamsoni ja Piret Aava. Kahe firma ühinemisel tekkis ligi 1000 töötajaga suurettevõte.

Suur ülevõtmistehing toimus ka 2011. aastal, mil USA börsifirma Molycorp ostis 90 protsenti Tiit Vähile kuulunud Silmet ASi aktsiatest. Tehingu väärtus oli ligikaudu 63 miljonit eurot. Esimese müügitehingu tasu võttis Vähi vastu aktsiates.

Märkimisväärne tehing toimus ka 2016. aasta alguses, mil Lätis registreeritud riskikapitali fond Livonia Partners ostis enamusosaluse suurärimees Aivar Kokale (mitte ajada segi riigikogu liikme Aivar Kokaga) kuulunud saunatootmisfirmas Ha Serv OÜ. Tehingu hind oli 20 miljonit eurot.

Samas pole investeering Magnetic MROsse ainus Hiinlaste ost Eestis. Nimelt ostis Hongkongi sõidujagamisplatvorm Didi 2017. aasta augustis 13,5 protsendilise osaluse Taxifys, mis on tõenäoliselt suurim otseinvesteering Eesti idufirmasse. Investeeringu suurus on kinnitamata andmetel umbes 10 miljonit eurot.

Eesti ettevõtluse läbi aegade suurimaks tehinguks on olnud aga Hansapanga aktsiate ülevõtmine Swedbanki poolt 2005. aastal. Tehingu väärtus oli 1,7 miljardit eurot. Suuruselt teine tehing toimus 2006. aastal, kui Tallink võttis üle soomlaste Silja Line’i. Tehingu hind oli 550 miljonit eurot.

Suuruselt kolmas tehing oli Eesti Telekomi aktsiate ülevõtmine Skandinavia telekomikompanii TeliSonera poolt. Tehingu hind oli 485 miljonit eurot.

Suuruselt neljas tehing peaks olema Eesti metsatööstuse kroonijuveeli Silvester ülevõtmine Stora Enso Timberile 2002. aastal, mille hinnaks hindas Äripäev 177 miljonit eurot.

Millega tegeleb Magnetic MRO?

Magnetic MRO AS on Euroopa Lennundusohutusameti (EASA) ja Ameerika Ühendriikide Föderaalse Lennuameti (FAA) poolt sertifitseeritud kommertslennukite täisteenust pakkuv hooldusettevõte.

Tallinna lennuväljal paiknevates angaarides teostatakse põhjalikku ehk baashooldust Boeing 737 ja Airbus 320 lennukitüüpidele ning lennukite värvimist. Eraldi teenusena pakutakse lennukihoolduse oskusteabe müüki ja liinihooldusteenust ehk lennukite kiirhooldust välismaa lennujaamades.

Magnetic MRO AS käive kasvas 2016. aastal 38 protsenti 50,5 miljoni euroni. Ettevõtte puhaskasum suurenes 9,9 protsenti 2,5 miljoni euroni.

Mis ettevõte on hiinlaste Hangxin?

Guangzhou Hangxin Aviation Technology on eraettevõte peakorteriga Guangdongi provintsis, Hiinas, mis pakub lennukikomponentide hooldust. Hangxin hooldab üle 20 erineva lennukitüübi komponente ja teenindab enam kui 50 lennuettevõtet Aasias, Lähis-Idas, Euroopas ja Põhja-Ameerikas.

Hangxin on noteeritud Shenzheni börsil ja selle turuväärtus ületab 700 miljonit eurot. Juhtkonnale kuulub 46 protsenti ettevõttest, koos töötajatega 61 protsenti.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles