Täpseima ennustuse tegi Nordea Pank

Aivar Reinap
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DNB ja Nordea panga asemel alustas 1. oktoobrist tööd Luminor pank.
DNB ja Nordea panga asemel alustas 1. oktoobrist tööd Luminor pank. Foto: Eero Vabamägi

Eelmisel aastal suutis olulisemate majandusnäitajate liikumist kõige paremini ette näha Nordea Pank, kelle prognoosi iseloomustab ühtlaselt tugev tase üle näitajate. Ainult elektri hinna stabiilset taset ei osanud Nordea ette aimata.

Eelmine aasta oli prognoosijatele üsna keeruline – kuigi kõik ootasid majanduskasvu ja inflatsiooni suurenemist, siis nii kiiret kasvu ei julgenud keegi oodata. Tähelepanuväärne on, et tegelik majanduskasv oli koguni kaks korda kiirem, kui optimistlikumad analüütikud oskasid oodata. Ka kiire majanduskasvuga kaasnevat töötuse vähenemist ei osatud seetõttu oodata, vaid pigem kardeti töövõimereformi mõjul töötuse suurenemist.

Keskmise palga liikumist on olnud viimastel aastatel suhteliselt kerge ennustada. Ka eelmise aasta palgakasvu prognooside keskmine läks üheksa majandusnäitaja seas kõige täpsemalt pihta. Dollari odavnemist ja euribori langust pakkusid paljud, kuid nii suurt langust ei osanud jälle keegi oodata. Bensiini kallinemist ja elektri hinna madalseisu osati ette näha, nii nagu ka aktsiate kallinemist Tallinna börsil. Tavapäraselt kipuvad analüütikud olema aktsia hindade liikumist hinnates pigem tegelikkusest konservatiivsemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles