Läti maksusüsteem on eilsest veidi rohkem Eesti nägu (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti maksusüsteem sarnaneb nüüdses Eesti omale
Läti maksusüsteem sarnaneb nüüdses Eesti omale Foto: SCANPIX

Lätis jõustus esmaspäevast ulatuslik maksureform, mis muuhulgas tõi Lätti astmelise tulumaksu ja maksuvabastuse reinvesteeritud kasumile.

Jõustunud reformi kohaselt hakkas Lätis kehtima Eestile sarnane ettevõtte tulumaksu kord, kus tulumaksust on vabastatud ettevõtete reinvesteeritud kasum. Ülejäänud kasumile ning dividendi väljamaksetele hakkas aga kehtima 20-protsendiline tulumaksumäär. Üksikisikute jaoks dividendidele tulumaks ei rakendu.

Kehtima hakkasid ka maksusoodustused ettevõtetele, mis panustavad heategevusse ning kultuurivaldkonda.

Mikroettevõtte maksumääraks seati 15 protsenti varasema 9 protsendi asemel ning mikroettevõtte aastase käibe piiriks 40 000 eurot varasema 100 000 euro asemel. Samuti on muudatuste kohaselt keelatud üksikisikul töötada korraga mitmes mikroettevõttes.

Varasemalt kehtinud 23-protsendilise üksikisiku tulumaksu asemel hakkas 1. jaanuarist Lätis kehtima astmeline tulumaks: 20-protsendiline tulumaksumäär 20 000 eurosele aastasele sissetulekule, 23-protsendiline määr 20 001 kuni 55 000 eurosele aastasele sissetulekule ja 31,4-protsendiline määr aastasele sissetulekule, mis ületab 55 000 eurot.

Kõrgemad maksumäärad ei kehti tervele sissetulekule, vaid ainult osale, mis ületab madalamaid sissetulekuastmeid. Seega enam kui 55 000 eurot aastas teeniva inimese rakenduks kõrgeim tulumaksu määr vaid 55 000 eurot ületavale osale.

Üksikisiku tulumaks hakkab kehtima ka loterii ja hasartmängu võitudele, mis ületavad 3000 eurot, väljaarvatud Sajandi Loterii, mis toimub riigi 100. aastapäeva puhul, auhindadele.

Maksuvaba miinimum pensionäride jaoks tõuseb 250 eurolt kuus 270 eurole kuus 2019. aastal ja 300 eurole 2020. aastal.

Miiminumpalk tõusis 1. jaanuarist 430 euroni varasemalt 380 eurolt.

Muuhulgas tõsteti kiirtempos kütuse, tubaka ja alkoholi aktsiisi. Läti rahandusministeeriumi teatel tõuseb pliivaba bensiini liitrihind selle tulemusel 5 sendi võrra ja diiselkütuse liitrihind 4 sendi võrra. Õllepudel kallines 7 sendi, viinapudel 53 sendi ning veinipudel 12 sendi võrra. Sigarettide hind tõusis aga 24 sendi võrra paki kohta.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles