Keskpanga eelarve kasvab järgmisel aastal 4,6 protsenti

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Eesti Panga 2018. aasta eelarve maht on 21,5 miljonit eurot. Kui jätta kõrvale kulutused sularahale, mis on aastati väga erinevad, kasvab keskpanga eelarve 2017. aastaga võrreldes 0,9 miljoni euro võrra ehk 4,6 protsenti.

Koos sularahakuludega on keskpanga eelarve järgmisel aastal tänavusega võrreldes ligi 1,2 miljoni euro võrra ehk 5,1 protsenti väiksem. Järgmisel aastal vähenevad kulutused sularahale, kuna riigi juubeliks valmistas keskpank mitu kullast ja hõbedast meenemünti juba sel aastal.

Keskpanga 2018. aasta eelarve märksõnad on uue statistikaandmete kogumise portaali käikulaskmine ning küber- ja füüsilise turbe tagamine. Täiendavalt suurendab kulutusi infotehnoloogiale ka eelmisel aastal Eestis kasutuselevõetud euroala keskpankade väärtpaberiarvelduste ühisplatvorm TARGET2-Securities (T2S). Nii kasvavad infotehnoloogia teenuste kulud enam kui 0,5 miljoni euro võrra ning põhivarasse investeerib keskpank järgmisel aastal kokku 1,5 miljonit eurot.

Eesti Panga prognoosi kohaselt on keskpanga järgmise aasta tulud 33,3 miljonit eurot, millest valdava osa moodustavad euroala keskpankade ühtse rahapoliitikaga seotud tulud. Lisaks plaanib Eesti Pank teenida tulu välisreservide haldusest ja muudest tegevustest. Keskpanga oodatav kasum on 2018. aastal 11,8 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles