Enamik Venemaa töötajaid seisab ebakindlal pinnal (1)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa trikoloor.
Venemaa trikoloor. Foto: TNS/Chicago Tribune/TNS/Sipa USA

Ligi 80 protsenti Venemaa elanikest töötavad ajutisena tunduvatel ametikohtadel ning ei ole tänu madalale ja ebapüsivale palgale oma tuleviku suhtes kindlad, selgus Plehhanovi-nimelise majandusülikooli uuringust, vahendas Newsru.

«Mõnel juhul on nii, et tööhõive näib standardne, kuid töötaja ise pole täiesti veendunud homses päevas ja oma positsiooni ning töötasu püsimises. Ta on vallandamise vastu väga nõrgalt kaitstud ja tema tööalaste õiguste kaitsmise võimalused on väga piiratud,»  rääkis majandusülikooli esindaja Vadim Kvatšev.

Sellisel juhul on Kvatševi sõnul tegemist ebakindla hõivega, sest töötaja sotsiaalmajanduslik seisund pole kindel.

Venemaal tekivad sarnaselt teiste riikidega ebatraditsioonilised tööhõive vormid, mis ei lange tavapärase arusaamaga kokku. Nende puhul puudub kindel töökorraldus, arusaam töö kestvusest, puhkusest ja teistest töökoodeksis kirjeldatud õigustest. Nn uued töökohad sunnivad inimesi võtma riske, loobudes kindlast töögraafikust, puhkustest, sotsiaalsest paketist selleks, et teenida suuremat sissetulekut.

Teadlased jõudsid rahvusvahelise tööorganisatsiooni kriteeriumide järgi tehtud uuringuga järeldusele, et ebastabiilsetes oludes töötab 80 protsenti Venemaa elanikest ehk peaaegu kogu majanduslikult aktiivne osa elanikkonnast.

Internetis tehtud uuringus rääkisid küsitletud madalast palgast, ainelise olukorra ebakindlusest, ületöötamisest, täisväärtuslike töölepingute puudumisest ja teistest probleemidest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles