AirBalticu lennukeid ähvardab Venemaal arestimine

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti rahvusliku lennukompanii airBalticu lennuk Riia lennujaamas.
Läti rahvusliku lennukompanii airBalticu lennuk Riia lennujaamas. Foto: Ieva Čīka/LETA

Venemaa saatis novembrikuus Riiale õigusabi palve, et nõuda Läti rahvuslikult lennukompaniilt airBaltic välja 20 miljoni euro suurune summa, tuginedes Venemaa kohtu otsusele, kirjutas LETA.

Kui Läti ei tunnista Venemaa kohtu otsust ja ei aita nõutud summa tasumisele kaasa, võib Venemaa hakata arestima airBalticu vara, millest kõige kättesaadavama osa moodustavad lennukid.

Baltimaade juhtiva lennufirma mullusest aasta-aruandest selgub, et airBaltic on seotud nelja kohtuvaidlusega, milles Venemaa Investbank algatas nõuded kogumahus 18,4 miljonit eurot.

2016. aastal langetas Venemaa kohus kahel korral otsuse Investbanki kasuks summades 2,35 ja 11,16 miljonit eurot, kuid airBaltic jätkab protsessimist.

Nõue seostub Läti Kraibanka pankrotistunud omaniku Investbankiga, mis algatas 2012. aastal kolm tsiviilhagi airBalticu toonase aktsionäri Baltijas aviacias siastemas vastu ja kaasvastutajana airBalticu vastu.

Läti justiitsministeerium kinnitas õigusabipalve laekumist, kuid keeldus seda kommenteerimast. Samas aga räägiti LETA-le, et Venemaalt küsiti selle palve üle otsustamiseks täiendavat teavet.

Riigikainselei selgitustel ei puuduta airBalticu vastu esitatud nõuded otseselt Läti riiki, ehkki selle ettevõtte aktsiate hoidjaks on  Läti sideministeerium – riigi vastu nõudeid ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles