Pensionisüsteemi looja: teise sambasse lisamaksete tegemisel on jumet

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pensionisüsteemi üks loojatest, sotsiaalteadlane Lauri Leppik.
Eesti pensionisüsteemi üks loojatest, sotsiaalteadlane Lauri Leppik. Foto: Liis Treimann

Swedbanki juhatuse esimehe Robert Kiti idee lubada teise pensionisambasse lisamaksete tegemist ei ole sugugi mõeldamatu, kuid eeldab mitme küsimuse lahendamist, ütles Eesti pensionisüsteemi üks loojaid, sotsiaalteadlane Lauri Leppik. 

Kitt ütles kolmapäeval Postimehes ilmunud intervjuus, et kohustusliku teise pensionisamba lõpetamise asemel peaks hoopis seda paindlikumaks muutma ning lubama sinna lisamakseid teha.

Leppik sõnas Kiti ideed kommenteerides, et üheltpoolt ei ole see sugugi mõeldamatu, sest teatavat paindlikkust on süsteemis olnud ka varasematel aastatel, vahendab ERR.

Ta viitas aastatele 2014–2017, kui soovijad võisid panna teise sambasse üldise maksemäära ehk kahe protsendi asemel kolm protsenti, et korvata varasemat perioodi, kus maksed olid peatatud.

«Süsteem iseenesest on juba tulnud toime sellise olukorraga, kus inimesed teevad sissemakseid eri määraga. Nii et põhimõtteliselt on see võimalik,» tõdes ta.

Süsteemi kasuks võiks tema sõnul rääkida argument, et kui kolmanda samba asemel saaks teha sissemakseid teise sambasse, oleks see mõnes mõttes mugavam, sest inimestel poleks vajadust mitmesse fondi oma sissemakseid teha.

Pikemalt loe ERRist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles