Valgevene rubla odavnes päevaga ligi veerandi võrra

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanem mees eile Minski valuutavahetuskontori ukse ees.
Vanem mees eile Minski valuutavahetuskontori ukse ees. Foto: SCANPIX

Valgevene rahvusvaluuta rubla odavnes eile päevaga dollari suhtes 23 protsenti, pärast seda kui riigi keskpank kaotas valuutakursi piirangud eraisikute ja pankade vahelistes tehingutes.

Kuna reeglid muutusid, siis oli vahetuskursi muutus oodatud, kuid nii suurt ühepäevast kukkumist ei osatud prognoosida ning Euroopa turud löödi korraks kihama, kirjutab The  New York Times.

Bloombergi Minski viie panga seas läbiviidud küsitlus näitas, et dollari ostmiseks tuli loovutada 3991 rubla. Keskpanga ametliku kursi kohaselt peaks see olema 3037 rubla.

 Analüütikute sõnutsi võib valuuta odavnemine kiirendada inflatsiooni ning suurendada sotsiaalseid pingeid.

Pikas perspektiivis peaks see aitama riigi ettevõtetel eksportida, sest nende kaubad on välisturgudel odavamad. Valgevene puhul puudutab see eelkõige piimatootjaid ning tehaseid, kus toodetakse traktoreid ning kaevandustes kasutatavaid veoautosid.  

Valgevene ehmatas kodanikke ootamatu devalveerimisega 2009. aasta jaanuaris, mil IMFilt laenu saamiseks devalveeriti rubla 20,5 protsenti ning ametlikuks kursiks kehtestati siis 2650 rubla varasema 2200 asemel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles