Kasahhid protestivad Hiina mõju vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahstani lipp.
Kasahstani lipp. Foto: Reuters / Scanpix

Kasahstani juhtiv opositsioonipartei kutsub rahvast tänavaile, protestima riigi süvenevate ärisidemete vastu Hiinaga.

Üldrahvalik demokraatlik partei Azat loodab korraldada 28. mail demonstratsiooni Hiina ettevõtete kasvava mõju vastu, eriti just Kasahstani nafta- ja metallisektorites.

Avalikud protestid on Kasahstanis üldiselt keelatud ning esialgu pole selge, kas politsei Azati plaani heaks kiidab.

Kasahstan jagab kagupiiri Hiina loodeosaga ja on viimase kümnendi jooksul oma majanduse naabri suunas ümber orienteerinud, sõlmides Hiina ettevõtetega enam kui tosina jagu naftatootmis-lepinguid ning saades naftafutuuride vastu enam kui 10 miljardit dollarit laenu.

Hiina on saanud ligi ka Kasahstani kaevandustööstusele, omandades vase, rauamaagi ja uraanivarusid.

Paljud tavakodanikud on aga Hiina äritavade suhtes ettevaatlikud ning pelgavad, et võimas ja rahvarohke naaber võib Kasahstani tulevikus alla neelata.

Azat ütles, et saatis aprillis kirja president Nursultan Nazarbajevile, mille nõudis, et valitsus peataks naftalepingud Hiinaga ning avalikustaks nafta- ja kaevandustööstusele antud laenude üksikasjad.

«Vastust pole tulnud ning me loodame korraldada demonstratsiooni,» ütles Azati kaasasutaja Bolat Abilov. «Hiina firmade käes on juba viiendik Kasahstani naftatootmisest ning nende kohalolek laieneb pidevalt.»

Kasahstani riiklik naftafirma KazMunaigas, üritas riigi kasvavat koostööd Hiinaga õigustada.

«Kõik naftaprojektid, kuhu hiinlased on kaasatud, on kasulikud nii riigiettevõttele kui Kasahstanile,» ütles KMG teisipäeval.

Samas näis firma andvat mõista, et rohkem naftalepinguid Hiinaga ei sõlmita, teatades, et Hiina firmade osakaal Kasahhi naftatootmises langeb 2020. aastaks 9-11 protsendi vahemikku, sedamööda, kuidas nende naftaväljade varud kahanevad.

Tavaliste kasahhide seas on kahtlustav hoiak hiinlaste suhtes sügavalt juurdunud, sest nende nomaadidest esivanemad on Hiinaga maa ja kaubateede pärast palju sõdu maha pidanud.

Abilov ütles, et Kasahstanis on rahulolematust tekitanud ka toiduhindade tõus ja kommunaalkulude kasv, kuid Hiina võidukäik naftatööstuses rõhuvat veelgi raskemalt rahva hingele.

«See, mis sünnib naftaväljadel, kujutab endast ohtu meie sõltumatusele ja julgeolekule,» ütles ta.

Mullu ajas rahva tagajalgadele valitsuse ettepanek Hiinale maad rentida. Tänavatele tuli sadu meeleavaldajaid, mõned neist sattusid kähmlustesse politseiga.

«Me teame küll, kuidas hiinlased äri ajavad. Kui nad homme meie maale saabuvad, siis meil siin enam ruumi pole,» ütles Azat.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles