Šveits: JPMorgan pank rikkus tõsiselt rahapesuvastaseid regulatsioone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JPMorgan Chase & Co peakorter New Yorgis.
JPMorgan Chase & Co peakorter New Yorgis. Foto: MIKE SEGAR / REUTERS

Pangandushiiu JPMorgan Šveitsi haru rikkus Šveitsi finantsjärelevalve hinnangul tõsiselt rahapesuvastaseid regulatsioone oma ärisuhetes Malaisia riikliku investeerimisfondiga 1MDB.

«USA panga tütarfirma ei suutnud tuvastada kasvavaid rahapesu ohte mõndades oma ärisuhetes seoses Malaisia juhtumiga,» teatas finantsjärelevalve, viidates Malaisia valitsust raputanud rahapesuskandaalile.

«Pank rikkus tõsiselt rahapesuvastaseid regulatsioone, kuivõrd ei suudetud korralikult monitoorida Šveitsis toimunud tehinguid ja ärisidemeid Malaisia riikliku investeerimisfondi 1MDB ja ühe selle äripartneri vahel,» lisas finantsjärelevalve.

Järelevalveameti teatel ei minda hoolimata leidudest ühegi isiku vastu kohtusse, küll aga alustatakse panga rahapesuvastaste süsteemide põhjalikku uurimist.

USA justiitsministeeriumi süüdistuste kohaselt varastati 1MDB-st ulatusliku petu- ja rahapesuskeemi käigus 4,5 miljardit dollarit.

Skandaal on raputanud Malaisia peaministri Najib Razak valitsust, kes peab 2018. aasta keskpaigas esile kutsuma üldvalimised. Peaminister on vastusena skandaalile vallandanud oma valitsusest kriitikuid ja piiranud siseriiklikku uurimist.

Skandaaliga on seotud ka kuulsused, kuivõrd USA justiitsministeeriumi väitel kasutati 1MDB-st pestud raha muuhulgas kallite kinkide tegemiseks Miranda Kerrile ja Leonardo DiCapriole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles