Kaupmehed pahased aktsiiside kiire tõstmise pärast

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaretid.
Sigaretid. Foto: Priit Simson/ Postimees

Sigaretikaupmehed tunnevad muret, et Eesti liigub aktsiiside tõstmisega liiga kiiresti. Eesti saavutas 2009. aastal Brüsselis uute tubakatoodete maksudirektiivide läbirääkimistel üleminekuperioodi 2018. aastani. Tänaste plaanide alusel jõuab Eesti sigarettide osas 2013. aastaks miinimummääradeni ehk 5 aastat varem!

«Kiired ja järsud sigarettide aktsiismäärade tõusud toovad kaasa suurema ohu varimajanduse levikuks. Just sellised aktsiisimäärade hüppelised tõusud on toonud kaasa salaturu olulise tõusu ning andnud hoobi riigieelarve laekumistele Lätis ja Leedus, samuti Ungaris ning Kreekas,» teatas kaupmeeste liit.

Konjunktuuriinstituudi andmetel on kuni 27-31 protsenti kõigist Eestis ostetud sigarettidest ja kuni 23-27 protsenti kogu ostetud viinast salakaup.

«Samal ajal oleme mures ka teiste kavandatavate meetmete pärast Euroopa tubakatoodete turul, mis võivad eriti EL piiririikides salaturu olukorda veelgi halvendada. Eelmisel aastal alustati avalike konsultatsioonidega ja tehti ettepanekuid tubakaturu veelgi karmimaks reguleerimiseks, näiteks peita sigaretid leti alla, kehtestada kõigile pakkidele ühesugune välimus jmt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles