Eesti piimafarm sai tasuta päikeseelektrijaama

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia piimafarmi katusele paigaldati 644 päikesepaneeli.
Estonia piimafarmi katusele paigaldati 644 päikesepaneeli. Foto: Eesti Energia

Eesti Energia taastuvenergiaettevõte Enefit Green ehitas Järvamaal asuva Estonia piimafarmi katusele tasuta päikeseelektrijaama. 

Projekt ongi ainulaade selle poolest, et tarbija – piimafarm – ei pidanud ise elektrijaama ehitusse raha investeerima. Päikesest toodetava elektri hind on fikseeritud ja farm kasutab seda omatarbeks.

Seega on põllumajandusettevõtte jaoks osaliselt maandatud elektrihinna tõusmise risk. Päikesest toodetud elekter katab ca 15 protsenti farmi aastasest ja suurema osa suvisest elektritarbimisest. Tarbija jaoks kujuneb päikesest toodetud elektri hind soodsamaks kui võrgust ostetav elekter, sest päikesest toodetud elektrile võrgutasu ei lisandu.

«Päikeseenergial põhinevad hajaenergeetika lahendused on ülemaailmne trend, mis on viimastel aastatel ka Eestis laialt levima hakanud,» sõnas Enefit Greeni juht Aavo Kärmas ja lisas, et piimafarmi katusele paigaldatud päikeseelektrijaam on märgilise tähtsusega.

«Sellise lahenduse puhul on positiivne, et Estonia farm saab keskenduda enda ärile ning Enefit Green tegeleb sellega, milles meie head oleme – energeetikaga,» lisas ta.

Enefit Green paigaldas Estonia piimafarmi katusele kokku 644 päikesepaneeli, süsteemi võimsuseks on 174 kilovatti. Päikesepaneelid võtavad enda alla üle 1000 ruutmeetri suuruse pinna.

Eesti Energia pakub äriklientidele kahte võimalust päikesest elektri tootmiseks. Esimesel juhul on kliendil võimalik valida unikaalne täisteenuslahendus, kus Eesti Energia finantseerib, projekteerib ja paigaldab päikeseelektrijaama ning hakkab seda ka hooldama. Teisel juhul on kliendil võimalik ise finantseerides Eesti Energialt energialahendus soetada.

Päikeseelektrijaam Estonia piimafarmi katusel on Eesti Energia uute kliendilahenduste esimene samm. Eesti Energia suund tulevikuks on pakkuda oma klientidele erinevatel tehnoloogiatel põhinevaid terviklikke energialahendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles