Euroopa Kosmoseagentuuri Eesti äriinkubaatoriga liitusid esimesed idufirmad

tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kurvits.
Andrus Kurvits. Foto: Margus Ansu

Euroopa Kosmoseagentuuri Eesti äriinkubaatori (ESA BIC Estonia) programmiga liitusid esimesed kolm idufirmat, kelle äriidee baseerub kosmosetehnoloogia rakendamisel nii kosmoses kui maapeal.

ESA BIC Estonia esimesse taotlusvooru laekus inkubatsiooniprogrammiga liitumiseks viis taotlust, millest neli äriideed olid Eestist ja üks väljastpoolt. Neljal meeskonnal oli võimalus esitleda oma kosmosega seotud äriideed Euroopa Kosmoseagentuuri ja ESA BIC Estonia konsortsiumipartneritest koosnevale žüriile, kes valisid inkubatsiooniprogrammi välja kolm idufirmat, seisab ESA BIC Estonia pressiteates.

ESA BIC Estonia juhi Andrus Kurvitsa sõnul on inkubaatori eesmärk innustada ja toetada ettevõtjaid looma ja arendama uusi kosmosega seotud tooteid ja teenuseid, mis sobivad kasutamiseks maapeal või NewSpace valdkonnas. «Selles mõttes osutus esimene taotlusvoor meile väga edukaks, kuna inkubatsiooniprogrammi võetud idufirmadest kaks on seotud NewSpace´iga ja üks maapealse rakendusega,» selgitas Kurvits.

CrystalSpace Tartu Ülikooli ja ESTCube-1 spin off ettevõte, mille põhitegevuseks on kosmosetehnoloogiate, satelliitide ning nendele vajalike riistvaralahenduste arendamine. Inkubatsiooniperioodi peamiseks ülesandeks on arendada välja vaakumkambrites töötav portatiivne kaamera, mis saab hakkama gaasivabas keskkonnas ning madala voolutarbega.

Spaceit peamiseks tegevusvaldkonnaks on satelliitidele tarkvara arendamine. Inkubatsiooniperioodi jooksul soovitakse välja arendada pilvepõhine universaalne juhtimissüsteem satelliitidele, mis toimib teenusena ja kasutab raadioside edastamisel ülemaailmset maajaamade võrgustikku. Spaceit juhtimissüsteemi eelisteks on selle turvalisus, pakutava raadioside kvaliteet ning satelliidimissioonide oluline kuluefektiivsus.

Golbriak Space on iduettevõte, mis arendab satelliitide telekommunikatsiooni ning on seotud 2017.aasta Copernicus Masters´i Euroopa Kosmoseagentuuri peaauhinna võitnud FSSCat meeskonnaga. Inkubatsiooniperioodi jooksul soovitakse oma tehnoloogiat ja toodet täiustada ning astuda suur samm turule lähemale.

ESA BIC Estonia avati 7. novembril Euroopa kosmosenädala raames. Tegemist on üleeuroopalise kosmosevõrgustikuga, kuhu kuulub 18 äriinkubaatorit. Inkubaatori eesmärk on viie aasta jooksul aidata 20 Eesti idufirmal jõuda rahvusvahelisele turule, pakkudes neile toote või teenuse arendamiseks 50 000 euro suurust stardirahastust ja valdkonnaspetsiifilist mentorlust.

ESA BIC Eesti konsortsium koosneb kaheksast partnerist: Tartu Teaduspark, Tallinna Teaduspark Tehnopol, Tartu linn, Tallinna linn, Tartu Ülikool, Tallinna Tehnikaülikool, Tartu Observatoorium ja Kredex.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles