USA senat kiitis heaks kirgi kütva Trumpi maksureformi (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Shawn Thew/SIPA/Shawn Thew/SIPA

USA senat kiitis heaks viimaste aastakümnete suurima maksureformi, mis kriitikute sõnul on mõeldud eelkõige ultra-rikaste elu veelgi lihtsamaks tegemiseks.

Eelnõu läks läbi selle pärast, et vabariiklastel on kongressi mõlemas kojas arvuline enamus. Eelnõu peab küll neljapäeval veel ühe korra esindajatekoja läbima, kuid kõigi eelduste kohaselt reform siiski jõustub. President Donald Trumpi jaoks saab tegu olema suure karjäärialase võiduga.

Natukene enne häälte üle lugemist eskorditi hoonest välja grupp protestjaid, kes karjusid «tapke see eelnõu!» Asepresident Mike Pence kuulutas hääletuse tulemuseks aga 51 jah-häält ning 48 ei-häält.

Uus reform kujutab endast peamiselt mitmesuguseid maksusoodustusi suurkorporatsioonidele, mis vabariiklaste hinnangul kiirendab majanduskasvu. Senine korporatiivmaks langeb 35 protsendi pealt 21 peale.

Politoloogide hinnangul on tegu ühe vabariiklaste suurima poliitilise eesmärgi täitumisega. Lisaks uuele maksureformile võeti vastu ka eelnõu, mis lubab arktilistes loodusreservaatides naftat puurida.

Demokraatide juht Chuck Schumer hoiatas vabariiklasi, et katastroofiline maksureform maksab neile järgmised valimised.

Erakondadest sõltumatu maksukomisjon teatas, et maksureform ei too mitte raha tagasi vaid lisab USA 20 triljonilisele riigivõlale järgmise 10 aasta jooksul 1,4 triljonit dollarit. 

Allikas: BBC.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles