Luminor sai LHV-lt ja Swedilt lisaraha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luminori juht Erkki Raasuke.
Luminori juht Erkki Raasuke. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Luminor emiteeris 65 miljoni euro eest Eestis esimesed võlakirjad, investeeringu tegid LHV pensionifondid kogusummas 35 miljonit eurot ja Swedbanki pensionifondid kogusummas 30 miljonit eurot. 

Investeeringut kasutatakse tavapärase äritegevuse arendamiseks ja Luminori emapankadelt saadud rahastuse asendamiseks.

«Meil on hea meel teatada, et esimene Luminori võlakirjade emissioon toimus nii varakult. Koostöö LHV ja Swedbanki pensionifondide halduritega oli sujuv ja professionaalne. Algus on meie jaoks paljutõotav ja plaan on hakata emissioone korraldama regulaarselt Balti turgudel,» ütles Luminor Group AB tegevjuht Erkki Raasuke pressiteate vahendusel.

Luminor Bank AS sisenes kohalikule Baltikumi kapitaliturule esimese kvartali jooksul pärast tegevuse alustamist 1. oktoobril 2017. Praegu rahastatakse Luminori tegevust peamiselt era- ja äriklientide hoiustest ning emapankade (DNB ja Nordea) poolt. Pikas plaanis soovib Luminor saada klientidelt rohkem hoiuseid ning asendada emapankade rahastuse järk-järgult keskmise pikkusega ja pikaajalise stabiilse institutsionaalse rahastamisega.

Toimunud investeering Luminori võlakirjadesse on tänavu juba teine kord, kus LHV pakub kohalikele pankadele kapitali.

«Oleme veendunud, et see investeering on kasulik kõigile osalejatele. Suutsime ühiselt luua pikemaajalise võlainstrumendi, mis sobib pankadele laenuandmise rahastamiseks. Ühtlasi saavad pensionifondide kliendid teenida tootlust, mis on suurem kui lühiajaliste hoiuste puhul,» ütles LHV pensionifondide juht Andres Viisemann. «Selle investeeringuga astume järgmise sammu Eesti kapitaliturgude arendamise pikas protsessis.»

Swedbank Investeerimisfondid ASi tegevjuhi Kristjan Tamla sõnul on see Eestis esimene kord, kus pensionifondide ühine rahastamispakkumine osutus edukaks.

«Skandinaaviamaades rahastavad pensionifondid suuremaid projekte sageli ühiselt ja Luminori võlakirjaemissioon näitab, et sama praktika hakkab välja kujunema ka siin. Samuti on see hea näide selle kohta, kuidas kohalikud investorid saavad ettevõttele kapitali pakkuda juba enne seda, kui välisinvestorid ettevõtet rahastama hakkavad,» ütles Tamla.

Luminor on Baltimaades suuruselt kolmas finantsteenuste osutaja, mille hoiuste turuosa on 16 protsenti ja laenude turuosa 23 protsenti. Luminori laenude kogusumma koos era- ja äriklientide laenudega ulatub 12 miljardi euroni ja panga hoiuste maht on 9 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles