Põlu alla sattunud Kaspersky kaebas USA kohtusse

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspersky Labi kontor Moskvas.
Kaspersky Labi kontor Moskvas. Foto: Kirill Kallinikov/Sputnik/Scanpix

Väidetava Vene luure tagaukse olemasolu tõttu USA riigiasutustes keelu alla sattunud viirusetõrjeprogramm Kaspersky Lab otsustas oma õiguste eest kohtus seisma asuda.

«Kaspersky Lab esitas sel nädalal föderaalkohtule kaebuse USA sisejulgeolekuteenituse (DHS) direktiivi vastu, mis nõudis föderaalasutustel ja ametitel ettevõtte toodete eemaldamist riiklikest infosüsteemidest,» seisab Kaspersky Labi tänases avalduses.

Ettevõte leiab, et USA võimud tuginesid sellist korraldust andes subjektiivsetele ja mittetehnilistele avalikele allikatele ning on kahjustanud Kaspersky Labi reputatsiooni tuginemata mingisugustelegi  tõenditele või ettevõtte rikkumistele.

Venemaa kürberturvalisuse ettevõte Kaspersky Lab on USAs tegutsenud juba kümme aastat ning tal on Massachusettsis ja mujal riigis tööl kokku 300 inimest.

USA sisejulgeolekuteenistus keelas septembris kõigil riigiametitel Venemaa viirusetõrjeettevõtte Kaspersky Lab ülipopulaarsete toodete kasutamise.

Põhjenduseks toodi kahtlus seoste kohta ettevõtte töötajate ja Venemaa luureteenistuste ja teiste ametkondade vahel.

Sisejulgeolekuteenistuse juhi Elaine Duke’i sõnul valmistab muret ka asjaolu et Venemaa ametnikele on seadustega õigus nõuda Kasperskylt andmeid tema klientide kohta.

Kaspersky Lab ise on korduvalt kinnitanud, et tal puuduvad igasugused seosed Kremliga. Vastust USA võimude otsusele saab lugeda siit.

Kahtlused on aga viinud toodete müügi USAs selgelt alla. Kasperskyl on enam kui 400 miljonit klienti maailmas. Enam kui 80 protsenti ettevõtte käibest tuleb väljastpoolt kodumaad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles