Hotellid pühade eel: venelasi tuleb vähe ja soomlasedki vaatavad mujale (14)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene turistid saabusid Tallinnasse.
Vene turistid saabusid Tallinnasse. Foto: Sander Ilvest

Eesti majutusasutused jõulude ajal ja aastavahetusel suurt pidu ei oota – Vene turiste käib endiselt vähe ja ka soomlased kiikavad mujale.

Kuigi aasta teine pool oli tänu Eesti Euroopa Liidu eesistumisega seotud üritustele vähemalt Tallinna hotellidele vägagi tulus, siis jõulud ja aastavahetus, vähemalt praeguste prognooside kohaselt, midagi liiga rõõmustavat ei too.

Hotellid ootavad küll Venemaa turistide osakaalu mõningat kosumist, kuid endiselt mõlguvad meeles tipuaastad – 2013-2014 – ja neile jäädakse veel kõvasti alla. Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu (EHRL) juht ja hotelliettevõtja Verni Loodmaa ütles, et majandusel läheb küll paremini, aga kui üks turg on nii järsult ära kukkunud nagu Venemaa, siis selle uuesti üles ehitamine on pikk ja vaevaline töö.

«See, et muutuksime venelastele taas omaseks ja nõutud sihtkohaks, see võtab aega,» märkis ta. Statistika ütleb, et kui rekordaastal 2013 külastas Eestit 678 343 Vene turisti, siis näiteks mullu vaid 413 292 turisti. Tänavu peaks venelaste arv siiski kõrgem olema.  

Lisaks näitavad broneeringud, et kui venelased juba tulevad, viibivad nad hotellides siiski vähem aega kui varem. «See võib olla seotud nende rahakotiga. Ei soovita kulutada nii palju kui vanasti,» arvas Loodmaa. Samas rõhutas hotelliärimees, et aastate jooksul on väga palju muutunud viis, kuidas inimesed hotelle broneerivad – internetiportaalid võimaldavad tube kinni panna väga viimasel hetkel. Seetõttu on ka keeruline prognoosida, kui palju välisturiste ikkagi tuleb.

Tallinnas Viru väljaku kõrval asuva Nordic Hotel Forumi tegevdirektori Feliks Mägus tunnistas samuti, et Vene turistide arv kidub. «Ega see muutus üleöö ei toimu. Need probleemid, miks Vene turistid kadusid, pole kaugeltki kadunud,» viitas hotelliettevõtja lääne sanktsionidele Venemaa vastu, mis 2014. aastal kehtestati.

Seevastu Viru ja Estoria hotell ei saa aastavahetuse täituvuse üle sugugi kurta. Hotellide omanikfirma ASi Sokoteli müügi- ja turundusdirektor Evelin Ong ütles, et nad ootavad kindlasti rohkem venelasi külla kui möödunud aastal.

«Muidugi on veel vara lõplikke järeldusi teha, sest turistid teevad oma reisiotsuseid üsna viimasel hetkel. Küll aga saab juba täna öelda, et juba täna on meie mõlemas hotellis aastavahetuseks kõik toad müüdud. Ka uue aasta esimesed päevad, mil Venemaal pühi peetakse, on hetkel tugevas kasvus võrreldes eelmise aasta sama ajaga,» sõnas Ong. 

Kallis kärakas hoiab soomlased eemale

Kui Vene turistide arv kidub, siis soomlaste käigud on hoopis langusse pööranud. Vähemalt nii ütleb viimaste kuude statistika. Oktoobri majutusettevõtete täituvust mõjutaski enim Soome turistide arvu 13 protsendiline vähenemine. See lööb Eesti majutusfirmasid veelgi rohkem, kuna soomlaste osakaal meie turismis on konkurentsitult olulisim – eelmisel aastal ööbisid põhjanaabrid meil enam kui 1,7 miljonil korral.

Feliks Mägus toob välja mitmeid põhjuseid. Väga oluline on tema sõnul see, et Soome majandusel läheb nüüd paremini ja soomlased, kes varem kõrgete töötushüvitiste eest reisida said, käivad nüüd kodumaal tööl. Ja need kes tööl käivad, on ka jõukamad ning võtavad reise planeerides juba suurema ampsu, minnes pigem soojale maale.

Üks põhjus võib olla ka see, et Eesti eesistumise perioodil kerkisid Tallinna hotellide hinnad nii kõrgele, et soomlased ei raatsinud siia tuba võtta, leidis Mägus. Lisaks võib tunda anda ka kallim alkohol. Mehe sõnul teeb meedia nii siin- kui sealpool lahte väga kõva kampaaniat, kuidas Eestis on eeskätt alkohol, aga ka teised tooted, kõvasti kallimaks läinud.

Sellega nõustus ka Verni Loodmaa. Kuigi hotellide ja restoranide liidul puudub statistika, kuidas alkoholi aktsiisitõusud soomlaste käimist konkreetselt vähendavad, siis Loodmaa ei alahindaks selle mõju. «Miskipärast on nii, et meil Soome turistide arv väheneb, aga Lätis tõuseb,» ütles Loodmaa, vihjates suurele alkoholi hinnaerinevusele Eestis ja Lätis.

Kasvu veab siseturism

Nagu öeldud, siis välismaa turistide osakaalu plahvatuslikku kasvu ei ole kuskilt näha. Ainuke kasv tuleb meie siseturult, ütles Loodmaa. «See tähendab, et rikkust on meie enda inimestele nii palju juurde tulnud, et nad on asunud usinamalt kodumaad avastama.»

Seda kinnitab ka statistika, mis näitab, et sel aastal on Eesti inimeste reisid riigi siseselt aina kasvanud. Loodmaa sõnul on lisaks rahva jõukuse kasvule tekkinud viimasel ajal mitmeid olulisi ja huvitavaid turismiobjekte, mis inimesi tõmbavad. Ühe näitena tõi ta välja kasvõi Tartus asuva Eesti Rahva Muuseumi, mida kõik eestlased kindlasti külastada tahavad. 

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles