Raudteejuhile altkäemaksu andmises kahtlustatakse mõjuka vedurifirma juhti (4)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veduriveofirma E.R.S. juhatuse esimees Sergei Balõbin, kes võeti vahi alla kahtlustusega altkäemaksu andmises Eesti raudtee juhatuse liikmele.
Veduriveofirma E.R.S. juhatuse esimees Sergei Balõbin, kes võeti vahi alla kahtlustusega altkäemaksu andmises Eesti raudtee juhatuse liikmele. Foto: Ekspress Meedia / Scanpix

Eesti Raudtee juhatuse liikmele Sergei Fedorenkole altkäemaksu andmises kahtlustatakse juhtiva vedurioveofirma E.R.S.i juhatuse esimeest Sergei Balõbinit.

Prokuratuurist kinnitati Postimehele, et Eesti Raudtee juht Erik Laidvee ja E.R.S.i juhatuse liige Arnout Lugtmeijer ei kuulu kahtlustatavate ringi.

Postimehe allikate kinnitusel on kohtu määrusega uurimise ajaks kinni peetud ettevõtja just E.R.S.i juhatuse esimees Sergei Balõbin. E.R.S.i omanikfirmast Vopak E.O.S. ei soovitud kommenteerida, kas nad saavad praegu Balõbiniga ühendust.

Nii Fedorenko kui ka Balõbin võidakse kahtlustuste tõeks osutumisel kaheks kuni kümneks aastaks trellide taha saata, sest prokuratuuri andmetel on fikseeritud mitu stseeni altkäemaksu andmisest ja vastu võtmisest suures ulatuses.

Kui Balõbinit ähvardab vanglakaristus, siis Fedorenkole võib paragrahv kaasa tuua ka vara konfiskeerimise. Tegemist on kuriteoga saadud nn vara laiendatud konfiskeerimisega, mille käigus võetakse ära lisaks kuriteoga saadud varale ka see, mille seaduslikku omandamist süüdimõistetu tõestada ei suuda.

E.R.S. on teine Eestis tegutsev raudtee kaubavedudele veduriveoteenust osutav ettevõte riigile kuuluva EVR Cargo kõrval.

Eesti Raudtee kooskõlastab vedurifirmade sõidugraafikuid ja korraldab rongide piiriületust. Neli aastat tagasi saavutas E.R.S. kokkuleppe Eesti Raudteega, et hakkab piiriprotseduure ise teostama koostöös ettevõttega RVTest.  

Toona kirjutas Äripäev, et RVTest kuulub Eesti Raudtee endisele peadirektorile Parbo Juchnewitschile, ehkki omanikuks on märgitud advokaadibüroo AA Laus & Partnerid. Ettevõtte juhatuse liige on Aleksei Balõbin.

Varem osutas neid teenuseid EVR Cargo. Eesti Raudtee teenis E.R.S-le osutatud piiriteenustest umbes 500 000 eurot aastas.

E.R.S. kuulub rahvusvahelisele kütuselogistikafirmale Vopak E.O.S., mida juhib Arnout Lugtmeijer. Lugtmeijer on ka E.R.S.i juhatuse liige.

Kaks isikut, keda kahtlustatakse altkäemaksu vahendamises, viibivad vabaduses.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles