Kärped portugallastelt 14. palka ei vii

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugal
Portugal Foto: SCANPIX

Võlakriisis Portugal peab rahvusvahelise abi saamiseks rakendama kasinusmeetmeid, kuid avaliku sektori palkade vähendamist ega 13. ja 14. palga kaotamist, mis portugallased praegu lisaks oma 12 kuupalgale saavad, need ei sisalda.


«Mitte viha, vähemalt mitte veel,» vastas Portugali poliitikaeksperdist ajakirjanik Nuno Rogeiro küsimusele, mis meeleolud valitsevad tema riigis pärast valitsuse otsust rahvusvaheline abi vastu võtta. «Hirm teatud ühiskonna osades, sest Portugalis töötavad paljud inimesed avaliku sektori jaoks. Kui IMF ütles, et avaliku sektori kulutusi tuleks vähendada, siis arvati, et paljud inimesed koondatakse. See hirm oli alguses. Aga kui näed Portugali ja IMFi vahel sõlmitud memorandumi täpseid tingimusi, siis need pole nii halvad Portugali jaoks.»

«Ei ole sätteid koondamise kohta,» märkis ta. «On sätted inimeste avaliku sektorisse mitte juurde võtmise kohta. Kedagi ei koondata, aga kui inimesed lähevad pensionile, siis neid ei asendata.»

«Palku ei vähendata,» lisas Rogeiro. «Portugalis saavad inimesed 14 palka aastas – lisaks 12 kuupalgale saadakse palka jõulude ja suvepuhkuse ajal. Ka seda ei muudeta.»

«Kui palgad oleks kõrged ja oleks tugev sotsiaalsüsteem, mis madalad palgad kompenseeriks, siis arvan, et palkade alandamist arutataks. Aga palgad on juba nii armetud, et nende vähendamine ei ole praegu mõttekas,» lausus Rogeiro. Portugalis on keskmine palk ligi 800 eurot kuus.

Portgali Rahvusvaheliste Suhete ja Julgeoleku Instituudi direktor Paulo Gorjão ütles, et palkade vähendmist pole arutatud, kuna see oleks ühiskonnale lihtsalt vastuvõetamatu. Valitsus üritab aga saavutada tema sõnul sama efekti, mis tekiks palkade vähendamisest, teiste meetmetega. Palku ei kavatseta lähiajal tõsta, samas maksud tõusevad, märkis ta.

«Ettevõtete ja pankade tulud kahanevad palju, kuna nende maksud tõusevad. Avalikku sektorit vähendatakse umbes 20 protsenti, sest paljud selle asutused lihtsalt kaotatakse. Paju avalikke ettevõtteid erastatakse, eriti elektri, transpordi ja kindlustuse vallas,» kirjeldas Rogeiro Portugali kasinusmeetmeid. «Kõige sellega Portugal loob sissetuleku, mida vajame, et maksta tagasi raha, mida meile nüüd pakutakse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles