Bank of America: uued sanktsioonid võivad viia rubla langusesse (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rublade trükkimine
Rublade trükkimine Foto: SCANPIX

USA sanktsioonid Venemaa vastu võivad vii rubla kukkumiseni, selgub Bank of America Merrill Lynch sellenädalasest aruandest. 

Tõenäosus, et sanktsioonide laiendatakse on väike, kui see peaks aga nii minema, võivad investorid loobuda suurest osast investeeringutest Venemaale ning see tähendaks rubla kursi suurt langust, vahendab The Moscow Times.

Nii läks näiteks 2014.aasta detsembris, kui rubla kaotas 10 päevaga kolmandiku oma väärtusest.

Seni on Venemaa sanktsioonidega üsna hästi toime tulnud, kuid veel üks löök riigi majandusele muudaks tavalise venelase elu keerulisemaks ning õõnestaks Kremli jalgealust, arvab väljaanne.

Kui Venemaa täielikult kapitaliturgudest ära lõigata, kasvatab see nõudlust sularaha järele.  Nii juhtus 2014. aastal, kui Krimmi okupeerimise tõttu lõpetasin lääneriigid raha paigutamise Vene riigiga seotud ettevõtetesse, vahendab Reuters. Toona tuli Venemaa Keskpank aga sanktsioonidest tuleneva kriisiga kenasti toime.

Praegu on päevakorral keelata ka rublades väljastatud valitsuse võlakirjade ostmine. Tänase seisuga on Venemaa valitsuse ja ettevõtete välisvõlg  450 miljardit dollarit või 383 miljardit  eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles