Omanikud ootavad Tallinna Veelt kingitust (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Vesi.
Tallinna Vesi. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht/Scanpix

Paljude Tallinna Vee klientide huvide eest seisev Eesti Omanike Keskliit ei torma pea ees kohtusse, vaid ootab vee-ettevõttelt esimest sammu, et nad liiga kõrged veearved vabatahtlikult tallinlastele hüvitaks. 

Teisipäeval otsustas riigikohus, et Tallinna Vesi ASil tuleb lahti öelda oma vanast, 2011. aastal kivisse raiutud hinnakirjast ja kehtestada uus, konkurentsiametiga kooskõlastatud tariif. Sisuliselt tähendab see seda, et tallinnlased võisid kuue aasta jooksul maksta liiga kõrget vee hinda.

Siin nägi oma võimalust omanike keskliit, mis on viimastel päevadel lubanud, et nad võivad ülearu makstud raha kohtu kaudu tagasi nõuda. Täna ütles aga keskliidu esimees, tuntud notar Priidu Pärna, et esiteks loodavad nad hoopis vee-ettevõtte enda suuremeelsusele.

Kuigi Pärna pole ettevõtte juhtidega pärast kohtuotsust kokku saanud, peab ta tõenäoliseks, et Tallinna Vesi on «vabatahtlikult valmis suurema kahjunõude ärahoidmise hirmus pakkuma oma klientidele valurahaks leevendust või hinnaalandust».

Pärna visandas ühe näitliku stsenaariumi: kuna Tallinna Vee hinnakiri oli mitme aasta jooksul ülemäära kõrge, maksab ettevõte omal initsiatiivil igale omanikule nende veeteenuse hinna pealt kasvõi 10 protsenti tagasi. Tasaarveldamine võiks toimuda näiteks kuue kuu jooksul.

«See võiks olla nende takitka. Tallinna Vesi on ikkagi börsifirma ja nende aktsia hind sõltub sellest, kuidas need vaidlused jätkuvad. Klientidele vastutulek tõmbaks aga pinged alla ja paneks aktsia tõusma,» ütles Pärna, viidates sellele, et pärast lüüasaamist on vee-firma aktsia Tallinna börsil läbi teinud 20 protsendilise kukkumise.

Tallinna Vesi peab Tallinna veehinda niigi odavaks

Tallinna Vesi andis börsiettevõttele iseloomulikult ettevaatlikke vastuseid. Küsimuse peale, et kas ettevõte võiks ise esimese sammu astuda ja klientidele raha tagasi maksta, vastas firma finantsdirektor Riina Käi, et nad ei saa sellise stsenaariumi rakendumist ei välistada ega kinnitada – nad tegelevad läbirääkimiste ja analüüsiga.

Siiski ütles ta selgelt välja, et ettevõtte hinnangul on Tallinnas veehind olnud soodsam kui teistes linnades. «Oleme pidanud palju pingutama, et pakkuda mõistliku hinnaga väga hea kvaliteediga teenust. Pea sajaprotsendilise veekvaliteedi tagamine, rekordmadal lekete tase ja väga operatiivne probleemide lahendamine annavad tunnistust, et ettevõtte pakutav teenus on tasemel,» märkis ta.

Praegu on Tallinna Vee esmane ülesanne panna kokku uus tariifitaotlus ja pidada läbirääkimisi konkurentsiametiga, lisas Käi. «Võimalike nõuete ulatus ning alus on keeruline juriidiline küsimus, mis puudutab nii ajajoont kui võimalikku kompensatsioonisummat üldse ning kellele, kuidas ja mil määral see peaks laienema.»

Advokaadid tunnevad juba huvi

Kui Tallinna Vesi ei nõustu aga esimest sammu tegema, on tõenäoline, et omanike keskliit esitab nende vastu hagi. Pärna viitas riigikohtu lahendile, kus on öeldud, et veehind pole alates 2011. aastast kulupõhine olnud. See annab omanikele võimaluse ebamõistlikult makstud summad tagasi nõuda. Iseasi on aga see, kui suur see kahjutasu olema saab.

Viimane sõltub eelkõige sellest, et missuguses tulevikutariifis konkurentsiamet ja Tallinna Vesi järgmiste kuude jooksul kokku lepivad. «Selle aluseks võttes saame arvutada välja kui suur meie tagasinõue olla võiks,» märkis Pärna.

Konkurentsiameti juht Märt Ots on ise varem mõista andnud, et see summa võib ulatuda kümnetesse miljonitesse eurodesse. Keskmise inimese kohta võib see tähendada umbes paarikümne euro suurust hüvitist. Viimane sõltub Pärna sõnul muidugi sellest, kui paljud inimesed otsustavad massnõudega ühineda.

Keskliiduga on ühendust võtnud juba paljud advokaadid, kes tahaksid keskliitu esindama hakata. Kuna nõuded küündiksid kümnetesse miljonitesse eurodesse ja avalikkuse tähelepanu oleks garanteeritud, võiks see advokaadibüroodele vägagi huvi pakkuda.

Kui omanike liit koondab üle Eesti 65 000 kinnisvaraomanikku, siis võimalikus kohtuvaidluses Tallinna Veega on nad valmis esindama veelgi rohkemate klientide huve. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles