Eesti riigiasutused ei taha aasta pärast enam paberarvetega jännata (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastavalt riigikogus vastu võetud raamatupidamise seaduse muudatustele saab alates 2019. aasta 1. juulist avaliku sektori üksustele saata üksnes e-arveid.
Vastavalt riigikogus vastu võetud raamatupidamise seaduse muudatustele saab alates 2019. aasta 1. juulist avaliku sektori üksustele saata üksnes e-arveid. Foto: Panthermedia/Andriy Popov

E-arvetega tegelevad osapooled leppisid täna kokku eesmärgis minna avalikus sektoris järgmisel aastal täielikult üle e-arvete kasutamisele.

Rahandusministeeriumi asekantsler Raigo Uukkivi tõdes tänasel kohtumisel, et avaliku sektori asutustel on kohustus e-arveid vastu võtta juba selle aasta märtsist, kuid suur osa ei ole praeguseks endale ikka veel võimekust loonud.

«Meie esimene eesmärk on teavitada asutusi, kes seadust veel ei järgi ning toetada neid e-arvete kasutamisele üleminekul koostöös avaliku ja erasektori esindajatega,» ütles Ukkivi.

Keskvalitsuse asutustest on 90 protsenti loonud endale võimekuse võtta vastu e-arveid. Muus avalikus sektoris on see osakaal kõigest 40 protsenti

Aastas saadetakse avaliku sektori asutustele ligi miljon arvet, e-arvetena hetkel vaid 24 protsenti kõigist arvetest.

Audiitorkogu president Märt-Martin Arengu rääkis kohtumisel, et e-arvete kasutuselevõtt lihtsustaks oluliselt ka audiitorite tööd. «Väheneks päringute hulk, mida tuleb asutustele esitada, ning arved on kõik süsteemist lihtsalt kättesaadavad, mis tähendab, et ei ole vajalik enam arveid kaustadest otsida,» ütles Arengu.

Rahandusministeeriumis toimunud kohtumisel osalesid Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu, Eesti Raamatupidajate Kogu, Audiitorkogu, Registrite Infosüsteemide Keskuse ja teiste oluliste partnerite esindajad.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles