Nüüd on see ametlik: bitcoin'i mull on inimkonna ajaloo suurim (8)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulbipõld Hollandis.
Tulbipõld Hollandis. Foto: JEFFREY BAKKER/Caters News Agency/Scanpix

Investeerimisfirma Convoy Investments sel nädalal avaldatud analüüsi kohaselt ületas bitcoin’i hinnatõus 17. sajandi Hollandi Tulbimaania, mis lõhkes 1637. aastal.

Convoy analüütikute Howard Wangi ja Robert Wu andmetel on bitcoin’i hind kerkinud sel aastal üle 17 korra ja viimase kolme aastaga 64 korda, mis on rohkem kui Hollandi tulpide hinnad kerkisid sama perioodi jooksul.

Rääkides mullide peamistest mootoritest kommenteeris Wang: «Kui me räägime varahindade dramaatilisest kasvust, on tihti tegemist kahte tüüpi investori omavahelise kokkupõrkega.»  Väärtusinvestorid küsivad, ega see investeering muutu liiga kalliks. Teist tüüpi investorid on nn momentuminvestorid, kes muretsevad ega nad rongist maha jää.

«Usun, et tasakaal nende kahe lähenemise, omavahel ja kogu turul tervikuna, määrab lõpptulemusena ära kalduvuse mullitaolise käitumise poole,» tsiteeris Wangi investeerimisportaal ZeroHedge.

Samal ajal, kui tulbihullus oli hävitav, usuvad paljud bitcoin’i usku investorid, et krüptoraha ralli pole kaugeltki läbi ning see ei tähenda, et see kokku kukub, vähemalt mitte lähiajal.

«Bitcoin’i hind võib 2018. aasta lõpuks väga vabalt kerkida 40 000 dollarini,» ütles telekanalile CNBC tuntud investor Michael Novogratz.

Tulbimaania oli nähtus Hollandi kuldajastul 17. sajandil, mil Euroopas äsja levima hakanud tulbisibulate hind kerkis erakordselt kõrgele. Selle tipus, 1637. aasta veebruaris oli mõne tulbisordi sibula hind kohati üle kümne korra kõrgem oskustööliste aastapalgast, pärast mida hinnad kohe ka kokku kukkusid.

Tulbimaaniat peetakse inimkonna ajaloo esimeseks majandusmulliks.

Ajaloo suurimad finantsmullid

1. Bitcoin (2014- täna)

2. Tulbimaania (1634-1637)

3. Mississippi mull (1718-1720). Eurooplaste kompanii Mississippi Company, sai Louisianas monopoolse õiguse kauplemiseks ja mineraalsete varade omamiseks. Selle aktsiaid emiteeriti suuremas väärtuses kui oli ettevõtte rahaline kate.

4. Lõunamere mull (1719-1720). Suurbritannia valitsus ja ettevõtted lõid PPP tüüpi ettevõtte South Sea Copmany. Ettevõtte aktsia hind kasvas kiiresti, sest see laienes valitsuse võla arvelt. 1720. aastal kukkus aktsia hind selle asutamishinna tasemele.

5. Tehnoloogiamull (1994-2002)

6. Kinnisvaramull ja finantskriis (2006-2009)

7. Jaapani aktsiad (1982-1992)

8. Suur Depressioon ja selle eelne aktsiamull (1923-1932)

9. USA aktsiaturgude praegune tõus?

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles