Nali märja nööriga andis hämmastava tulemuse (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrews and Arnold/BBC

Väikese Briti internetiettevõtte töötajate nali proovida juhtida internetti läbi märja nööri andis hämmastava tulemuse – andmed saadigi liikuma ja mitte sugugi väikeses mahus.

Testis kasutasid nad kahe meetri pikkust soolasesse vette kastetud nööri ning interneti kiiruseks saavutati kohati lausa 3,5 Mbps, vahendab BBC ettevõtte Andrews and Arnold inseneri sõnu.

Nii sai nöörist elektromagnetlaine juht ja kuna antud juhul oli lairiba signaal väga tugev, siis ei olnud materjalil enam nii suurt tähtsust. Soola (ehk elektrolüüti) tuli veele lisada, kuna puhtas vees on väga vähe ioone, mis signaali edasi kannaks.

Testi ainus mõte oli kontrollida, kas selline asi on teostatav. Ettevõte ei usu ise ka, et tal saadud teadmisega midagi peale oleks hakata.

Foto: Andrews and Arnold

«Kui aus olla, siis tegemist oli lihtsalt väikese naljaga, mida meie tehnikud otsustasid järele proovida – meil oli olemas kontoris testimiseks vajalik tehnika, miks mitte?» ütles ettevõtte juht Adrian Kennard. «Mida see test siiski näitab, on see, kui adaptiivne ADSL on.»

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles