Hästi tehtud võltsdollari jäljed viivad Pyongyangi

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
100-dollariline
100-dollariline Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea KEB Hana panga uurimismeeskond kinnitas, et pangast leitud 100-dollariline on väga osav võltsing ning tõenäoliselt on see tehtud Põhja-Koreas. 

Kellelgi pole aga aimugi, kui palju võltsitud dollareid ringluses on. Tegemist on aga nii osavalt järele tehtud rahaga, et ilma põhjaliku uurimiseta pole seda õigetest dollaritest võimalik eristada, vahendab the Telegraph.

Varasemad taolised võltsingud pärinevad aastatest 2001 ja 2003. Sel nädalal leitud raha on aga trükitud 2006. aastal ning selle tegemiseks on varasemaga võrreldes rohkem vaeva nähtud.

Võltsingute kõrge kvaliteet viitab sellele, et Põhja-Korea, mis on ka varem teiste riikide rahatähti järele teinud, püüab nii riigijuhtidele lisaraha teenida ja sanktsioonidest kõrvale hiilida.

«Selle rahatähe trükkijal on kindlasti olemas ligipääs riikidega sarnasele tehnoloogiale,» arvas panga kõneisik Lee Ho-jung. «Rahatäht on trükitud spetsiaalse tindiga, mis muudab värvi sõltuvalt sellest, millise nurga alt teda vaadata,» tõi ta näite.

Selleks, et taolisi võltsinguid toota, on vaja miljoneid maksvat tootmisliini, kinnitas teine panga allikas Lõuna-Korea lehele Hankyoreh. «Seega on tavalisel kuritegelikul organisatsioonil keeruline taolisi võltsinguid toota.»

Varasemad võltsingud on käibel olnud vähemalt 15 aastat. USA valitsuse hinnangul on ringluses umbes 250 miljoni dollari väärtuses võltsitud 100-dollarilisi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles