Puidutehase vastased pöördusid riigikohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raielank.
Raielank. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Kodanikuühendus Eesti Metsa Abiks (EMA) andis esmaspäeval riigikohtusse Tallinna ringkonnakohtu poolt tagasi lükatud määruskaebuse Est-For Investi planeeritava puidurafineerimistehase osas, olles endiselt seisukohal, et kodanikke pole kaasatud tehase planeerimise esmasesse faasi.

Kuna avalikkuse kaasamine toimub alles asukoha planeerimise protsessis, aga mitte tehase sobivuse üldküsimuse juures, siis on ühenduse esindajad sunnitud järgmise astme kohtu poole pöörduma, teatas ühendus.

Ühenduse juristi Sven Antoni sõnul sisaldab kohtuasi rohkelt esmakordseid juriidilisi probleeme, mille osas hetkel õiguskindlus puudub. Eelkõige tekitab küsimusi, mis tingimustel täpselt saab või ei saa algatada riigi eriplaneeringut.

Kuna juhtum on suure avalikkuse tähelepanu all ja puudutab paljusid isikuid, siis on õigusliku selguse saavutamine äärmiselt tähtis ning hõlbustaks ka edaspidi üles kerkivate küsimuste menetlemist. Seega ei saa kaebust kuidagi perspektiivituks nimetada, märgib Anton.

Ühendus pöördus septembris halduskohtusse Tartumaale planeeritava puidurafineerimistehase vastu taotlusega protsess peatata. Halduskohus ei võtnud taotlust vastu. Seejärel pöördus ühendus oktoobri alguses ringkonnakohtusse.

Plaanitav tehas hakkaks ümber töötlema umbes 3,3 miljonit tonni paberipuitu aastas. Esialgse prognoosi kohaselt alustaks tehas tootmist 2022. aastal. Tootmisvõimsuseks planeeritakse keskmiselt kuni 750 000 tonni biotooteid aastas. Lõpptoodang läheks ekspordiks ja tehasega kaasneks umbes 200 töökohta.

Ettevõtte esindad on varasemalt öelnud, et tehase käivitamine Eestis raiemahtusid ei tõsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles