Nordea hiilib Rootsi kinnisvaraturult eemale

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockholm
Stockholm Foto: Eero Vabamägi

Nordea ei plaani Rootsi kinnisvaraturu kasvuga sammu pidada, kinnitas panga juht Casper von Koskull.

«Kuna konkurents on väga tihe, kasvame me aeglasemalt kui turg,» vahendab tema sõnu Bloomberg. «Oleme ettevaatlikud ja ei hakka hinnaga konkureerima.»

Rootsi kinnisvaraturg on juba mõnda aega maailma tähelepanu köitnud ning kõik märgid näitavad, et sealne hinnatõus varsti peatub. Kuna kardetakse kinnisvaraturu suurt kukkumist, on krooni kurss euro suhtes augustiga võrreldes langenud 5 protsenti. Von Koskulli hinnangul tuleb langus pigem rahulik.

Samal ajal on Nordea kinnisvaralaenude maht Rootsis langenud esimest korda 15 aasta jooksul. Von Koskulli sõnul on panga tagasitõmbumine olnud tahtlik. Lisaks elukondlikule kinnisvarale on riske vähendatud ka mujal.

Näiteks on pank vähendanud oma panust Venemaale ning kärpinud laene transpordisektorile. Riskide maandamine ei too just palju tunnustust, aga von Koskulli sõnul tasub see ennast ära.

Ka Rootsi Riigipank vaatab kinnisvaraturgu kõheda pilguga, kuid on otsustanud keskenduda pigem inflatsioonile. Seni on aga madalad intressimäärad laenuturgu kasvatanud.

«Rootsi kinnisvaraturg kindlasti jahtub,» arvas von Koskull. «Jahtumine ei mõjuta aga majanduskasvu tervikuna,» tõdes ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles